Підсумки першого засідання по гучному провадженню підбив у фейсбуці адвокат обвинуваченого Масі Найєм. Судді запитували у активіста, як відбувався напад на нього.

Дивіться також Справа Стерненка: із загиблого нападника зняли підозру

Засідання проходило у напівзакритому режимі, оскільки в суді відмовилися надавати дозвіл на онлайн-трансляцію.

Активіст у черговий раз розповів про те, як обидва нападники почали бити його по голові, а він хаотично відмахувався ножем. Після цього обидва побігли, а поранений тримався за бік. Коли Стерненко наздогнав чоловіка, він впав. Помер нападник майже одразу після прибуття "швидкої".

Судове засідання закінчилось. Був проведений допит Сергія Стерненка,
– написав юрист, виклавши відео із коментарем адвоката нападника на активіста.

Наступне засідання суду по справі призначене на 29 жовтня.

Що відомо про напад на Стерненка

У 2018 році на активіста здійснили три напади. Останній закінчився для одного з агресорів фатально. Захищаючись, колишній керівник осередку "Правого сектора" на Одещині завдав йому смертельного поранення. Після цього справа кілька років була фактично закритою. Але після зміни влади, коли адвокатом-консультантом жінки загиблого став Андрій Портнов, її відновили.

У чому звинувачують активіста

В обвинувальному акті слідчі стверджують, що Стерненко нібито біг за нападником. Крім того, його звинуватили ще й у зберіганні холодної зброї. Проте модель ножа EMERSON Tanto, якою користувався активіст, не є зброєю, про що свідчать численні висновки експертів. Їх навіть продають саме як туристичні ножі.

У червні 2020 року генпрокурор Ірина Венедіктова підписала обвинувальний акт щодо Стерненка. 15 червня суд обрав йому запобіжний захід. Лише 6 серпня Шевченківський районний суд Києва змінив умови перебування активіста – замість цілодобового на нічний домашній арешт.