Російська влада порушує міжнародне гуманітарне право, переселяючи своїх громадян на територію Криму. Про це заявила посол з особливих доручень політичного директорату Міністерства закордонних справ України Лариса Герасько, передає Інтерфакс-Україна.

До слова Зеленський погрожує відповідальністю за "здачу Криму"

"Згідно з Гаазькими конвенціями, Росія як держава-окупант не має права нав'язувати своє громадянство. Але, як ми всі знаємо, РФ автоматично розповсюдила своє громадянство на всіх громадян України в Криму й осіб без громадянства. Це рішення мало абсолютно негативні наслідки для прав на проживання та свободу пересування", – пояснила вона.

Герасько заявила, що за час окупації на півострові зникли понад 40 осіб, серед них – проукраїнські й кримськотатарські активісти, журналісти.

Як РФ порушує правосуддя

Окупаційна влада не виконала жодної статті гаагських конвенцій і не зберегла законодавство України на території Криму, що підтверджує порушення прав правосуддя. За словами представниці МЗС, незаконно заарештованим кримчанам відмовляють у медичній допомозі, переводять у колонії на території РФ, тримають у нелюдських умовах та не допускають українських дипломатів до них.

"Ба більше, після так званого референдуму 2014 року Росія перекваліфікувала вже винесені вироки за власним законодавством, і навіть почала застосовувати законодавство по боротьбі з екстремізмом і тероризмом на випадки, які сталися до окупації Криму", – сказала Герасько.