Для того, щоб отримати контроль за добором суддів, достатньо лише впливати на Офіс Президента. Про це повідомив голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков в ефірі 24 каналу.

Читайте також ОАСК не можна ліквідовувати, – Малюська назвав альтернативи

За словами Жернакова, має бути сформована нова Вища кваліфікаційна комісія суддів. Це орган, який вже більше ніж рік не працює. Експерт зазначив, що причиною стало прийняття "недолугого" закону, який розпустив його та віддав надто багато повноважень Вищій раді правосуддя.

На думку Жернакова, вона заблокувала процес створення нової Вищої кваліфікаційної комісії. Він заявив, що тепер Зеленський вносить законопроєкт, яким віддає ще більше повноважень Вищій раді правосуддя за контролем над процесом.

Якщо послухати "плівки Вовка", у яких він командує Вищою радою правосуддя, то зрозуміло, що це все одна компанія й одна суддівська мафія,
– підкреслив Жернаков.

Що змінить законопроєкт

Як зазначив експерт, Вищій раді правосуддя, яка абсолютно себе дискредитувала, дадуть можливість впливати на процес. За його словами, якщо Верховна Рада або іноземні експерти не делегуватимуть своїх представників до конкурсної комісії, то це має зробити уповноважена особа з прав людини.

"Враховуючи те, як проходять наші "судові реформи", шансів на те, що міжнародна спільнота буде брати участь в цьому процесі майже немає", – додав Жернаков.

До теми Президент уникає відповідальності, коли ігнорує діяння суддів ОАСК, – Юрчишин

За його словами, є висока ймовірність того, що Вовк буде контролювати усю комісію зі створення ВККС. Саме вона й обиратиме багато суддів, бо наразі в судовій системі є значна кількість вакансій.

Жернаков додав, якщо тепер не зупинити законопроєкт, то в Україні й решта судової системи буде підконтрольна Вовку.

Судова реформа: що відомо

  • У Верховній Раді у 2019 році ухвалили запропонований Володимиром Зеленським документ щодо судової реформи в Україні.
  • Конституційний Суд у березні 2020 року визнав реформу частково неконституційною.
  • Міжнародні експерти переконані, що судова реформа в Україні зайшла у глухий кут. Саме тому керівництво країни має терміново розблокувати її проведення.