Експерти прогнозують, таких парафій щоразу буде більше.

Читайте також: Як Росія протидіятиме наданню Українській православній церкві автокефалії

За різними оцінками, змінити юрисдикцію готові від 30 до 50% громад УПЦ МП.

У Московському патріархаті, щоправда, такі цифри не визнають, кажуть, що їх покинуло всього 5 громад. І, звісно ж, погрожують, що надання українській церкві автокефалії спричинить масові конфлікти в Україні.

У невеличкому селі Лішня на Тернопільщині два роки тому місцеві виявили бажання перейти з православної церкви Московського патріархату до Київського патріархату.

У будівлі церкви, яка належала громаді – з тих пір править священик Київського патріархату. Про рішення священного Синоду щодо автокефалії парафіянами повідомляє особисто Філарет.

Він приїхав урочисто освятити капличку-пантеон загиблим воїнам. Якби не українські воїни, наголосив Патріарт, і томос був би неможливим.

Яке відношення їх смерть має до цієї перемоги. Якби вони не захищали Україну, і Україна якби втратила свою державність, то ніякого ні Томоса, ні автокефалії не було б,
– сказав Патріарх Київський і всія Руси-України Філпрет.

Село Лішня розташоване за декілька десятків кілометрів від Почаєва, де знаходиться знаменита Лавра, яку орендує православна церква Московського патріархату.

Тож у цьому регіоні УПЦ МП має сильний вплив. У церкві, яка перебуває під юрисдикцією Москви, з журналістами спілкуються неохоче. Кажуть, до рішення священного Синоду ставляться нейтрально.

А у містечку Кременець під головним храмом Київського патріархату зібралося чимало людей й усі радіють автокефалії.

Містечко невелике, а куми, знайомі і одні між одними – одні ходять в ту церкву, інші в ту церкву. І звичайно що ж свідомість бере верх і люди бачать, що в незалежній Україні, вільній Україні має бути своя церква і своя правда,
– розповіла жителька Кременця Руслана Івашкевич.

Філарет зазначив, що примусом переходити до української Єдиної помісної церкви нікого не будуть змушувати. Але сподівається, що чимало єпископів з церкви московського патріархату приєднаються. Принаймні, десятеро про це уже заявили.

Ті ж громади і єпархії, які не захочуть добровільно приєднатися до української церкви, законної, визнаної не будуть мати права називатися української церквою, але будуть мати право на існування в Україні, але як Російська православна церква,
– заявив Філарет.

Тим часом, соціологи порахували: від 29% - а за іншою статистикою навіть усі 50% парафій - готові змінити юрисдикцію на користь Української помісної церкви.

Фізично Томос українська православна церква отримає в листопаді, коли відбудеться наступне засідання Синоду в Константинополі.

Читайте також: Ще один потужний крок отримання незалежності від Москви, – Садовий про Томос для України

До того часу українська церква повинна зібрати Собор для об'єднання українських церков. А також обрати голову Єдиної помісної церкви, йому і мають вручити документ.