Нову редакцію закону "Про національні меншини в Україні" зареєстрували у парламенті віце-спікер Руслан Кошулинський та ще декілька нардепів від "Свободи". Серед них - Ірина Фаріон, Богдан Бенюк та Едуард Леонов, повідомляє прес-служба партії.

Автори законопроєкту переконані, що він допоможе удосконалити законодавство щодо забезпечення прав національних меншин за кількома ключовими напрямами: законодавче визначення критеріїв надання державної підтримки національним меншинам; формування правових засад самоврядування національних меншин та механізмів їхньої практичної участи в самоуправлінні на територіях компактного проживання; підвищення ефективности використання спрямованих на підтримку національних меншин коштів тощо.

Читайте також: У "Свободи" немає ідеології і немає майбутнього, – Колесніков

"Чинний закон є значною мірою декларативним. Він не містить чітких критеріїв визначення національних меншин, не визначає механізмів представництва національних меншин у місцевому самоврядуванні, їхньої участи в управлінні на територіях компактного проживання, а також у визначенні обсягів, розподілі та контролі використання відповідних коштів Державного бюджету", - розповів один з авторів проекту закону Руслан Кошулинський.

За словами свободівця, ключовою новацією запропонованої редакції закону є передбачення правового механізму створення органів самоврядування національних меншин.

Крім того, Кошулинський додав, що цей документ передбачає надання громадянам України можливости зазначати свою національність у паспорті та свідоцтвах про акти громадянського стану.

До слова, народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська запропонувала видалити свободівців із зали ВР, бо вони весь час скандують.