Як Тарута пов'язаний зі Щербанем

Сергій Тарута був опосередкованим акціонером корпорації "Індустріальний союз Донбасу", і у рукописних звітах Євгена Щербаня було зазначено, що йому виділялось 2% від прибутку. Однак під час суду Тарута заявив, що не отримував жодних доходів від цього. Про це в ефірі програми "Що це було?" на 24 каналі розповів син загиблого Євген Щербань.

Зверніть увагу Маєтки Сергія Тарути: як живе нардеп 9 скликання

"Сергій Тарута – це взагалі окрема історія. Якби я не знав Сергія Таруту і в мене не було б завдання спіймати його на брехні, то я б далі вірив йому. З вигляду весь зі себе, розказує про цінності. Але коли ми стали його вивчати, можна сказати під мікроскопом, то виявилось, що це дуже брехлива людина, дуже слизька", – заявив Щербань.

За його словами, батько виділив недалеко від власного помешкання Сергію Таруті будинок на території, де жили всі його наближені люди. Однак навіть це не змусило Таруту прийти до синів Щербаня після його смерті.

"Наша перша розмова відбулась у 2014 році під час суду у справі про Тимошенко, яка начебто замовляла вбивство батька. Хоча по ідеї вона мала бути одразу ж після вбивства. Сергій Тарута міг перейти через дорогу і сказати "хлопці, ось є компанія, там є проблеми чи успіхи, треба щось з цим робити, я вам поможу". Але він цього не зробив", – пояснив син загиблого.

Що відомо про Євгена Щербаня?

У 90-ті роки Євгена Щербаня вважали одним з найбагатших людей України. Він був власником корпорації "АТОН". Компанії Щербаня займалися виробництвом та продажем металу, постачанням газу, нафтопродуктів, будівництвом та фінансовими операціями.

Його статки оцінювали приблизно у 500 мільйонів доларів.

Чим закінчилась розмова синів Щербаня з Тарутою

Євген Щербань пригадав, що після допиту у суді Тарута побачив їхню невдоволеність і запропонував зустрітись.

"Перша зустріч відбулась в донецькому офісі. І прозвучало тоді таке запитання: "Сергію Олексійовичу, після вбивства батька, чому вас не було серед людей, які приходили і обговорювали суттєві питання щодо компанії?". Він задумався і каже: "Ви були акціонерами, ви мали мене викликати". Я коли почув це зрозумів, що людина невихована і ця відповідь багато чого сказала мені", – додав син олігарха.

Смерть Євгена Щербаня: що відомо

  • 3 листопада 1996 року посеред білого дня Щербаня та його дружину вбили у Донецькому аеропорту. Вони повертались з річниці весілля Йосипа Кобзона у Москві. В живих залишився лише його молодший син Руслан.
  • У 2003 році слідство встановило, що злочин здійснили члени "банди Кушніра" – Вадим Болотський та Геннадій Зангеліді. Болотського засудили до довічного ув'язнення, Зангеліді у той момент вже не було в живих.
  • Замовником назвали експрем'єр-міністра Павла Лазаренка, який на той момент відбував термін за відмивання грошей у США.
  • У 2011 році з'явилась версія, що замовником вбивства була Юлія Тимошенко, проте за відсутності доказів звинувачення розпалося.
  • Вже у 2014 році тодішній генпрокурор Віктор Пшонка передав матеріали справи в управління СБУ Сімферополя. Як наслідок, вони потрапили до Росії, і від тоді нових офіційних результатів розслідування не оголошувалось.