Мережу 3G "Київстар" незабаром запустять у Тернополі, Франківську, Вінниці, Полтаві, Рівному і Хмельницькому.

Готуючись до переходу на новий стандарт зв'язку, варто мати на увазі наступне. Зовсім необов'язково, що після підключення на екрані над антеною з'явиться заповітний символ 3G. А все тому, що робота у мережі третього покоління може позначатися по-різному. Це може бути як іконка 3G, так і літера "H" або ж "H+".

Крім того, смартфони різних фірм та навіть різні моделі одного виробника можуть демонструвати різні швидкості. Причина у підтримці різних технологій передачі даних.

Передусім, потрібно переконатися, що смартфон здатний працювати в мережі WCDMA 2100. Далі, якщо апарат підтримує протокол HSDPA+, то він зможе видати максимальну швидкість завантаження 42 Мбіти на 1 секунду і вивантаження майже 6 Мбіт. Якщо лише HSDPA — то вдвічі меншу.

Але це лише в теорії — реальні показники суттєво відрізняються. Середня швидкість передачі даних становить 4-5 Мбіт/с для користувачів-пішоходів, для автомобілів — ще менші.

Взагалі, на швидкість передачі даних впливає багато чинників — це і розташування базових станцій, і забудова, і кількість абонентів, які одночасно користуються мережею.

Читайте також: Ера смартфонів: запуск 3G в Україні підніме попит на мобільну електроніку

Кожне місто покривається певною кількістю обладнання. Зрозуміло, що є місця, де сигнал буде сильніший, і є периферія, де швидкість буде меншою. Ми намагатимемось зробити так, щоб навіть в тих зонах, які знаходяться на межі між 3G і 2G, швидкість балансувала на межі 1,5 МБіт/с. В принципі цього достатньо, щоб користуватися всіма доступними сьогодні додатками.

Необхідно врахувати, що чим далі абонент знаходиться від базової станції, тим швидше розряджається батарея. Все тому, що смартфон автоматично підвищує потужність передавача. А коли втрачає доступ до мережі, то автоматично починає шукати іншу.

Втім, міста, де вже працює 3G, вкриті достатньо великою кількістю базових станцій. Тож практично неможливо віддалитися настільки, щоб смартфону довелось шукати іншу мережу.

Крім того, особливість роботи популярних в Україні смартфонів Dual SIM. Більшість таких апаратів не дозволяють користуватися 3G з двох карт одночасно, навіть попри відповідні написи біля слотів. Насправді працювати у високошвидкісній мережі може лише одна "сімка", в той час як інша — тільки в 2G.

Технологія підтримки 3G в обох слотах з'явилась відносно нещодавно. Тож імовірно, незабаром таких смартфонів в Україні побільшає.