Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив глава Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія.

Читайте також: На сайті ВР з'явилася петиція з закликом закрити канали "112" і NewsOne

Сьогодні вранці державний концерн РРТ відключив мовлення "UA:Перший" (за борги держави державі),
– зазначив він.

Також Аласанія сумно пожартував про ситуацію навколо каналу.

"А давай так: ми відриваємо тобі ручкі і не годуємо тебе, але ти маєш вирости сильним, щоб встановлювати нам світові рекорди". Десять місяців потому: "Ти диви, все ще живий... А давай-но ми тобі ще ніжкі відірвемо. І пам‘ятай – ми ж чекаємо на рекорди!", – написав очільник НСТУ.

На офіційному сайті телеканалу з'явилася заява про те, що Концерн РРТ надіслав лист НСТУ про припинення аналогової трансляції телепрограм каналу "UA: ПЕРШИЙ" з 6:27 ранку, 25 вересня 2018 року.

У цьому ж листі вказана сума заборгованості НСТУ за отримані послуги з трансляції телепрограм. Вона складає майже 69,4 мільйона гривень.

У офіційній заяві телеканалу прес-служба пояснює, що з квітня 2018 року грошей на оплату аналогової трансляції в бюджеті, виділеному Верховною Радою для НСТУ, не передбачено зовсім. Це призвело до появи заборгованості перед державним Концерном РРТ.

"Борг Концерну РРТ перед енергопостачальними організаціями продовжує зростати, що може призвести до відключення об’єктів Концерну РРТ від мереж електроживлення. У випадку такого відключення припиниться трансляція не тільки телерадіопрограм НСТУ, а й великої кількості інших загальнонаціональних телевізійних і радіоканалів, зокрема й цифрове телебачення", – йдеться у заяві.

Також в НСТУ додали, що розуміють цей вимушений крок з боку Концерну РРТ і, на жаль, не мають жодної фінансової можливості виконати свої зобов’язання та оплатити послуги трансляції.

Також там вказують, що для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 330 мільйонів гривень на рік, проте виділено і передбачено в плані бюджетних асигнувань лише 54,7 мільйонів гривень.

Що таке Концерн РРТ? Розшифровується як "Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення". Це – державний оператор телерадіомовлення й супутникового зв'язку. Концерн РРТ належить до сфери управління Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України. Замовники послуг Концерну РРТ – це загальнонаціональні телевізійні мовники та радіокомпанії України, обласні, регіональні телерадіокомпанії, комерційні телерадіокомпанії, оператори телекомунікацій та підприємства зв’язку. Майно Концерну є державною власністю і належить йому по праву господарського відання.