Далі у матеріалі дізнайтесь більше про знакові хмарочоси.

Історія будівництва

Всесвітній торговий центр (World Trade Center) було збудовано за проектом архітектора японського походження Мінору Ямасакі на Нижньому Манхеттені у Нью-Йорку. Архітектор вигадав проєкт Центру ще в 1962 році. Будівлі офіційно відкрили 4 квітня 1973.

Дізнайтесь більше: Трагедія 11 вересня в США: яким був найстрашніший в історії світу теракт

Комплекс складався з 7 споруд, архітектурною домінантою яких були дві вежі-близнюки, по 110 поверхів кожна. Північна вежа була дещо вищою за південну – 417 м проти 415 м (527,9 та 510 метрів – з вишками і антенам на даху).

Процес спорудження близнюків був досить складним і вже під час будівництва проєкт кілька разів відкориговували.

Інженери одна за одною стикались з проблемами. Спершу на місці, де мали розташовуватись вежі-близнюки, не виявили підніжного каменю, а лише штучний наносний ґрунт. Ще однією перешкодою стала станція підземної залізниці у Нью-Джерсі, яка розташовувалась неподалік і перевозила сотні тисяч мешканців міста щодня. Просто закрити її на час будівництва, було б економічно невигідно.

Всесвітній торговий центр вежі близнюки
Проєкт веж-близнюків Всесвітнього торгового центру / Фото: Getty images

За офіційними даними, всього було 11 проєктів веж-близнюків та реалізованим був один з перших. Тривалий час після відкриття і закінчення будівництва вежі були найвищими спорудами у світі.

3 факти про будівлі веж-близнюків:

• на каркаси будівель було витрачено 200 тисяч тонн сталевого прокату;

• кабелі електричних мереж, загальною потужністю 80 тисяч кіловат, простяглися 4828 кілометрів – це трохи менше, ніж відстань з Нью-Йорка до Аляски;

• фасади були виконані у вигляді каркасів зі сталі – конструкція була сейсмостійкою і здатною протистояти тиску вітру;

Дивіться також: Люди вистрибували з вікон: моторошні фото трагедії 11 вересня у США

Теракт 26 лютого 1993

Трагедії 11 вересня передував ще один терористичний акт, який стався на території ВТЦ 26 лютого 1993 року.

На територію центру заїхала вантажівка з 680 кг вибухівки. За кермом перебував уродженець Кувейту Рамзі Юзеф. За його планом, вибух мав би повалити одну вежу на іншу і привести до значних людських жертв.

Вибух пролунав у підземному гаражі Північної вежі. Внаслідок вибухової хвилі крізь 5 підземних поверхів утворилась діра діаметром 30 метрів.

Внаслідок атаки 6 людей загинуло, 50 тисяч відвідувачів Центру скаржились на проблеми з диханням через нестачу кисню.

Нью-Йорк панорама вежі близнюки
Тривалий час вежі-близнюки були найвищими спорудами світу / Фото: Getty images

Трагедія 9/11

О 8:46 за місцевим часом 11 вересня 2001 року терористи "Аль-Каїди" спрямували захоплений літак авіакомпанії American Airlines у Північну вежу між 93 і 99 поверхами.

Через 17 хв (о 9:03) другий захоплений терористами літак врізався у Південну вежу між 77 та 85 поверхами.

О 9:59 Південна вежа впала через пожежу, яка пошкодила сталеві елементи конструкції. О 10:28 після пожежі, яка тривала майже 1,5 години, завалилась Північна вежа.

До теми: 5 найсильніших американських віршів про трагедію 11 вересня

Під час теракту 11 вересня вежі-близнюки обвалилися повністю. Ще одна будівля комплексу, в якій розташовувався готель Marriott була похована під уламками веж.

4 інші будівлі комплексу вистояли, але їх визнали непридатними для ремонту і згодом повністю знесли. Внаслідок теракту 11 вересня були виписані 2752 свідоцтва про смерть.

Теракт 11 вересня 2001: дивіться відео

3 листопада 2014 на місці колишнього Всесвітнього торгового центру було відкрито Вежу Свободи (Всесвітній торговий центр 1)

Нью-Йорк вежі-близнюки меморіал 11 вересня
Меморіал пам'яті на місці веж-близнюків Всесвітнього торгового центру у Нью-Йорку

Як виглядав меморіальний комплекс на місці Всесвітнього торгового центру через 10 років після кривавого теракту 11 вересня 2001 року – дивіться фото.

Дізнайтесь також: Чому у Нью-Йорку хочуть повністю заборонити будівництво скляних хмарочосів