Трамп продовжив дію надзвичайного стану

Режим надзвичайної ситуації (або надзвичайний стан) у США діятиме щонайменше до 14 вересня 2021 року. Відповідне повідомлення опублікувала пресслужба Білого дому.

Моторошна сторінка історії Трагедія 11 вересня в США: яким був найстрашніший в історії світу теракт

Досі існує терористична загроза, яка призвела до запровадження режиму надзвичайного стану 14 вересня 2001 року,
– мовиться у повідомленні від імені Трампа.

Тому американський президент продовжив чинність National Emergency ще на один рік.

Надзвичайний стан у США: що це таке та що означає його запровадження

  • Режим надзвичайної ситуації / надзвичайного стану (National Emergency) дає президенту країни низку додаткових повноважень, якими він може в будь-який момент скористатися.
  • Законодавство США передбачає 136 таких додаткових повноважень, лише 13 із яких потребують узгодження в Конгресі (наприклад, скасування дії законів про використання хімічної чи біологічної зброї).
  • Зазвичай режим надзвичайної ситуації запроваджують з певного приводу і з певним наперед визначеним переліком додаткових повноважень для президента.
  • Наприклад, у випадку з терактами 11 вересня це право залучати військових із Національної гвардії для антитерористичних дій, перерозподіляти військове фінансування, надавати більше свободи дій офіцерам тощо.
  • Після ухвалення закону про надзвичайні ситуації 1976 року кожен американський президент запроваджував по кілька надзвичайних станів у США. Щоправда, всі рекорди побив Трамп – він таких режимів ввів 31.

Теракти 11 вересня 2001 року у США: що слід пам'ятати про трагедію

  • 11 вересня 2001 року 19 бойовиків "Аль-Каїди" захопили чотири пасажирські літаки.
  • Два спрямували у хмарочоси Світового торговельного центру у Нью-Йорку, третій влетів у будівлю Пентагону, четвертий розбився у Пенсильванії.
  • Унаслідок теракту загинули 2977 людей. Поранених – понад 6 тисяч.

Нагадаємо Люди вистрибували з вікон: моторошні фото трагедії 11 вересня у США