Для того, щоб це стверджувати потрібно ознайомитись з динамікою зареєстрованих злочинів хоча б за декілька останніх років.

Читайте також: Підпал будинку активіста Шабуніна: чи є зв'язок між останніми резонансними злочинами

І якщо буде виявлений сплеск, а не прогнозоване коливання, тоді треба ще встановити причини цього сплеску. Іноді причиною бувають зміни у законодавстві або зміни у системі обліку та реєстрації злочинів, а не в тому, що їх більше чи менше стали вчиняти.

Хліба і видовищ

Річ у тому, що поява інформації про злочин у ЗМІ має свою специфіку і не відображає реальну картину злочинності. Наприклад, суспільство більше обговорює і переглядає історії про зґвалтування дівчинки і жінки, ніж хлопчика і чоловіка. І якщо проаналізувати інформацію в ЗМІ, то може здатись, що хлопчики і чоловіки стають жертвами цього злочину дуже дуже рідко, але в реальності це не так.

А іноді з пересічного злочину роблять резонансний чималими зусиллями зацікавлених осіб. І, повірте, з будь-якого злочинця у разі грамотної побудови інформаційної кампанії можна зробити жертву і навпаки.

Тож, якщо в короткий період у ЗМІ з'явилась інформація про декілька терактів, взяття заручників, ДТП, вбивств чи крадіжок, то це говорить лише про одне – що за короткий період у ЗМІ з'явилась інформація про декілька злочинів.…

Важливо! Хто такий Віталій Шабунін: біографія антикорупціонера, чий будинок підпалили невідомі

Інші висновки можуть робити лише фахівці після аналізу даних.