Необхідні законопроєкти, які надалі запобігатимуть виникненню подібних кризових ситуацій, будуть напрацьовані й подані Зеленським до Верховної Ради як невідкладні. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Актуально КСУ вдарив не лише по безвізу: Кулеба розповів, які проблеми чекають на українців

Як у Зеленського відреагували на скандальне рішення КСУ

  • За словами президента, зараз необхідна негайна та жорстка оцінка рішень Конституційного Суду. Він натякнув, що дії суддів стають дедалі небезпечнішими для українського суспільства.
  • Мовляв, ті намагаються переглянути ключові частини суспільного договору в Україні, які передбачають нульову толерантність до корупції.
  • В Офісі Президента назвали це неприпустимим. Саме тому було схвалене рішення щодо скликання термінового засідання РНБО.

Нищівні удари, які завдаються досягненням країни у сфері ефективної протидії корупції, не можуть залишатися поза увагою,
– заявив Зеленський.

Президент запропонує членам РНБО обговорити ситуацію, що склалася та ухвалити відповідні рішення. Водночас конкретики в повідомленні ОП наразі немає.

Що треба знати про скандальне рішення Конституційного Суду

  • 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.
  • Згодом в НАЗК оголосили, що закривають відкритий доступ до реєстру електронних декларацій чиновників. Схоже реєстр декларування не працюватиме, доки Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.
  • В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

Ще одна проблема КСУ своїм скандальним рішенням заблокував призначення переможців виборів, – НАЗК