Білоруси завжди були готові до діалогу. Про це лідерка білоруської опозиції заявила в інтерв’ю французькій радіостанції RTL.

Читайте також У Білорусі іронічно відреагували на зустріч Макрона з Тихановською

Тихановська розповіла, що наразі білоруська опозиція не отримувала пропозицій від сусідніх країн виступити посередниками на переговорах щодо врегулювання ситуації у Білорусі.

Ми завжди говорили, що відкриті до діалогу. Ми хотіли б, щоб сусідні країни в першу чергу були посередниками в цих переговорах з владою. Було б чудово, якби президент Макрон міг запросити, наприклад, Путіна взяти участь і виступити, як посередник, на цих переговорах,
– заявила опозиціонерка.

Тихановська зазначила, що Макрон добре розуміє ситуацію в Білорусі. Це вона побачила на зустрічі з президентом Франції, яка відбулась 29 вересня у Литві.

Коротко про реакцію європейських країн на протести в Білорусі

  • У Білорусі 9 серпня відбулись президентські вибори. Переміг нібито Олександр Лукашенко. Проте люди вважають, що голосування було сфальсифікованим. Це стало причиною масових протестів у країні.
  • На протести в Білорусі відреагували багато європейських країн. Зокрема, канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що прагнення білоруських протестувальників до демократії розтоптане ногами.
  • Країни "Вишеградської четвірки", до складу якої входять Угорщина, Польща, Словаччина та Чехія, запропонують безвізовий режим для білорусів. Це рішення ймовірно розглянуть на найближчому саміті Євросоюзу.
  • Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з правових питань та прав людини заявив, що не визнає результатів білоруських виборів. Також у ПАРЄ вирішили створити орган, який би зібрав докази фальсифікацій на виборах.
  • 19 серпня на позачерговому саміті лідери ЄС домовились про введення санкцій проти окремих білоруських посадовців.
  • 31 серпня Литва, Латвія та Естонія ввели санкції проти Лукашенка та ще 40 чиновників. Пізніше Білорусь затвердила санкції проти країн Балтії у відповідь.
  • До слова, депутати литовського парламенту визнали президенткою Білорусі Світлану Тихановську.
  • Тихановська також заявляла, що їй з Путіним було б про що поговорити. Вона вважає, що підтримка білоруського народу президентом Росії – це "рішення мудрого керівника".