Про перебіг засідання міністрів закордонних справ Євросоюзу за участі Світлани Тихановської розповідає "Радыё Свабода".

Цікаво Мінськ відреагував на запрошення Тихановської до Ради ЄС

Я підготувала список людей, які брали участь у жорстоких репресіях. Санкції до них можуть бути застосовані відповідно до європейського "закону Магнітського",
– підкреслила білоруська опозиціонерка.

Вона також закликала Європейський Союзу вплинути на режим Олександра Лукашенка. Головна мета – переговори з громадянським суспільством і проведення демократичних виборів.

"У мене є прохання до вас. Будь ласка, розгляньте можливість створення міжнародної коаліції для сприяння переговорам між Лукашенком і білоруським народом в особі координаційної ради", – попросила Світлана Тихановська.

ЄС знову не дійшов згоди

Лідери МЗС країн Європейського Союзу вкотре не змогли домовитися про запровадження санцій проти режиму Олександра Лукашенка. Це рішення знову заблокував Кіпр, який вимагає санкцій проти Туреччини за її дії в Середземному морі.

Перед цим вже проходила зустріч послів країн ЄС, де теж обговорювалися санкції і теж це питання було загальмоване позицією Кіпру. Відтак це питання буде розглянуто наприкінці тижня – на саміті лідерів країн Євросоюзу.

Чому Кіпр блокує санкції?


У Кіпру є давній конфлікт з Туреччиною через невизнану "Турецьку республіку північного Кіпру" – це частина острова, де переважною часткою населення є етнічні турки.

Втім, ця тема знову загострилася буквально нещодавно. Туреччина розпочала георозвідку нафти й газу в Середземному морі поряд з островом Кіпр.

Відтак тепер через ситуацію в Білорусі середземноморська країна розраховує вирішити власний конфлікт з Туреччиною, коли ЄС запровадить проти неї санкції

ЄС про фальсифіковані вибори і невизнання Лукашенка

Всі глави МЗС ЄС вважають, що президентські вибори в Білорусі є сфальсифікованими. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що міністри не визнають їх результатів.

Всі ми не визнаємо легітимність Лукашенка. Ми вважаємо ці вибори сфальсифікованими і не визнаємо їх результат,
– наголосив Боррель.

Він додав, що міністри закордонних справ ЄС закликають до нових, вільних, чесних виборів під наглядом експертів ОБСЄ.