Про це Зеленський сказав президенту Ісламської Республіки Іран Хасану Рухані під час телефонної розмови 11 січня, пише пресслужба ОПУ.

Важливо: Український літак збили ракети Ірану, загинуло 176 людей: останні новини, фото, відео

Для нас надзвичайно важливо, щоб уже наступного тижня – до 19 січня – тіла загиблих повернули в Україну, щоб їхні рідні могли з ними попрощатися,
– наголосив президент.

Водночас іранський лідер запевнив, що дасть доручення, щоб репатріація тіл українців відбулася якомога швидше.

прізвища загиблих у катастрофі мау в ірані іранців
Хто з українців загинув під час катастрофи літака МАУ / інфографіка 24 каналу

До теми: Протести у Тегерані через збиття літака МАУ: поліція застосувала силу – фото, відео

Також Рухані вибачився перед українцями за збиття іранськими військовими літака МАУ, через що загинули 176 невинних людей.

В ОПУ також додали, що МЗС України негайно надішле Ірану ноту з чітким переліком усіх наступних кроків. Серед яких буде і пунк щодо компенсацій родинам загиблих і вартості літака. Іранська сторона погодилась з цим питанням.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані: коротко про головне

  • Вранці 8 січня український літак Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився незабаром після вильоту з аеропорту Імама Хомейні в Тегерані. Літак здійснював рейс PS 752 Тегеран – Київ.
  • На борту перебувало 176 людей: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу (усі українці). Ніхто із них не вижив.
  • Іран спочатку заявив, що трагедія сталася через технічні проблеми літака. Проте президент МАУ Євгеній Дихне одразу повідомив, що літак був справним, бо за 2 дні до авіакатастрофи проходив технічне обслуговування.
  • Згодом розвідки США, Канади, Нідерландів та Великої Британії заявили, що український літак збила ракета Ірану.
  • 11 січня Іран офіційно повідомив, що його військові випадково збили пасажирський літак МАУ. Відповідальність взяв на себе Корпус вартових ісламської революції.
  • Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на цілковитому визнанні вини та очікуватиме від Ірану запевнень щодо повного й відкритого розслідування катастрофи.

карта катастрофи літака мау в ірані
Катастрофа літака МАУ в Ірані / карта 24 каналу