Українські політики наввипередки стали вітати українців з цим історичним рішенням.

Читайте також: Томос Україні: що ухвалив Синод у Константинополі – документ

Президент України Петро Порошенко заявив, що "Господь почув молитви" і це рішення Синоду у Стамбулі "остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовіністичні фантазії Москви".

Читайте також: Через надання Україні Томосу збираються люди на Майдані

Голова Верховної Ради назвав це рішення "віховим днем в історії", а прем'єр Володимир Гройсман вважає це "спільною перемогою".

До вашої уваги реакція українських політиків на ухвалення Синодом Вселенського патріархату щодо надання Україні Томосу про автокефалію.

11 жовтня синод Вселенського патріархату у Стамбулі ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

На засіданні Синоду також було ухвалене рішення про зняття анафеми з партріарха УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія і визнання їх канонічними.

Як пояснив сам Філарет, це дає можливість УПЦ КП об’єднатись з архієреями московського патріархату та з автокефальною церквою (УАПЦ), щоб створити в Україні єдину православну церкву.

Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні?9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники заслухали звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Екзархи їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту Україні й був ухвалений дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви.

Після надання Україні Томосу у Києві проведуть об'єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви і оберуть її предстоятеля. На думку релігійних експертів, цей Собор може відбутися вже до кінця 2018 року.

Про зібрання Собору вже найближчим часом оголосив глава УПЦ КП Філарет.