Днями в мережі оприлюднили вирок суду про визнання винним Іванісова у скоєнні в 1996 році таких злочинів – замах на зґвалтування, вчинене групою осіб, і задоволення статевої пристрасті неприродним способом із застосуванням фізичного насильства, вчинене групою осіб.

Іванісов
Роман Іванісов приховав інформацію про судимість і важкий злочин / Фото соцмереж

У новітній історії українського парламентаризму були різні випадки, коли народні депутати з різних причин відмовлялися від мандату.

Читайте також: "Слуга народу" Роман Іванісов: що відомо про його минуле та судимість

Святослав Вакарчук, партія "Голос"

Нинішній лідер партії "Голос", яка має свою фракцію у Верховній Раді, уже вдруге став народним депутатом. Під час Помаранчевої революції в 2004 році Вакарчук підтримував кандидата в президенти Віктора Ющенка. Після перемоги Ющенка Святослав спочатку став радником президента з питань культури, а також був послом доброї волі ООН.

Вакарчук
Святослав Вакарчук у 2008 році склав мандат через політичні ігри / Фото "Голосу"

У 2007 році Вакарчук став народним депутатом від блоку "Наша Україна – Народна самооборона". У Раді він був членом комітету з питань свободи слова та інформації. У 2008 році Вакарчук виступив із заявою про складення повноважень. Причиною співак назвав "небажання брати участь у безперервному розподілі влади і політичних інтригах", якими тоді займалася політична верхівка.

Читайте також: Хто такий Джокер: що відомо про пранкера і його скандальні листування з нардепами

Руслана Лижичко, ексдепутат від "Наша Україна"

Переможниця Євробачення у 2004 році Руслана була обрана народним депутатом у 2006 році від блоку "Наша Україна" – № 5 у списку. Була головою підкомітету з питань інформаційного забезпечення європейської та євроатлантичної інтеграції Комітету з питань європейської інтеграції. Склала депутатські повноваження 19 червня 2007-го.

Руслана
Між політикою і співочою діяльністю Руслана обрала останнє / Фото соцмереж

Злата Огнєвич, ексдепутат від "Радикальної партії"

Злата Огнєвич здобула третє місце на Євробаченні в 2013 році. У 2014-му стала народним депутатом від фракції "Радикальної партії" Олега Ляшка. Очолювала підкомітет з питань творчої діяльності, мистецтв, культурно-просвітницької політики Комітету з питань культури і духовності. До речі, не голосувала за законопроєкт, що накладав обмеження на право трансляції російських кінофільмів та законопроект про обов'язкове володіння держслужбовцями українською мовою.

Злата Огнєвич
Злата Огнєвич заявила, що культурою у парламенті не цікавляться / Фото соцмереж

10 листопада 2015 року Злата Огнєвич склала депутатські повноваження. За її словами, "в парламенті створюються непопулярні лобістські законопроекти, ведеться політична війна одного політичного угрупування проти іншого, а культура нікого не цікавить".

Читайте також: Не лише Яременко: "Слуга народу" покарає недобросовісних нардепів в комітетах

Андрій Мірошник, ексдепутат від "Самопомочі"

Мірошник був обраний нардепом у 2014 році від "Об’єднання "Самопоміч". У квітні-2015 в сесійній залі планував відпустку на Мальдівах. Кореспондент "Українських новин" Богдан Бортаков зафіксував переписку Мірошника, у якій він обговорює тур вартістю понад 10 тисяч євро.

андрій мірошник
Андрій Мірошник пішов з Ради через переписку про Мальдіви / Фото пресслужби "Самопомочі"

Власне, питання було не стільки у вартості поїздки – нардеп, згідно декларації, мав таку можливість. У переписці Мірошник говорить, що для "шефа" свідомо завищив ціну тура на 66 тисяч гривень. Після оприлюднення переписки Андрій Мірошник одразу склав депутатські повноваження в 2015 році.

Я завжди був вільною людиною і хочу далі нею залишатися. І далі буду підтримувати важливі громадські ініціативи, зокрема, допомагати нашим славним воїнам. Приношу вибачення виборцям, які вважають мою поведінку негідним честі їх представляти,
– зазначив Мірошник.

Ірина Луценко, екснардеп від "Європейської солідарності"

Експредставниця президента Порошенка у Верховній Раді восьмого скликання Ірина Луценко буквально через кілька місяців після початку роботи нинішнього парламенту склала повноваження. Своє рішення Ірина Луценко пояснила станом здоров’я, що "не дає можливості працювати у повну силу, а відлежуватись за спинами команди не звикла".

ірина луценко
Ірина Луценко пішла з парламенту / Фото соцмереж

В той же час, деякі опоненти вказують, буцімто причиною міг стати той факт, що чоловік Ірини – ексгенпрокурор Юрій Луценко виїхав до Лондону "вивчати" англійську мову, а проти нього порушено кримінальну справу. Втім, на початку листопада Юрій Луценко повернувся до України...