Уляна Супрун, ексміністр охорони здоров’я

Нардеп восьмого скликання від фракції Радикальної партії Ляшка – Ігор Мосійчук звернувся з позовом до суду, в якому вимагав відсторонити виконуючу обов’язки міністра охорони здоров’я Уляну Супрун. Причина – Супрун начебто має подвійне громадянство, незаконно перебуває на території України, а також здійснює повноваження міністра. Відповідно, маючи доступ до державної таємниці, несе загрозу національним інтересам України.

Уляна Супрун
Уляна Супрун змогла запустити медичну реформу/ Фото Укрінформ

5 лютого Окружний адміністративний суд Києва заборонив Уляні Супрун виконувати обов'язки в. о. МОЗ. Щоправда, за кілька днів, після розгляду справи, суд скасував своє рішення та дозволив Супрун повернутися до роботи.

Читайте також: Підсумки-2019: що змінилося у відносинах між Україною і Росією

Утім, після призначення уряду Олексія Гончарука Супрун усе ж звільнили попри те, що їй вдалося запустити реальну медичну реформу.

Увага: Топ посадовців 2019 року: найгучніші призначення Зеленського

Олег Гладковський, ексзаступник секретаря РНБО

В лютому журналісти проєкту "Схеми" оприлюднили матеріали щодо корупції в Укрооборонпромі, до якої причетна низка високопосадовців, зокрема і заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (Свинарчук), бізнес-партнер президента Порошенка.

Читайте також: Медреформа: чому її критикують та що робити пацієнтам у 2019 році

Згідно розслідування, злочинна група скуповувала військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Далі піднімали ціни в рази і за змовою з державним концерном "Укроборонпром" продавали на заводи.

Гладковський Порошенко
Партнер Порошенка Гладковський наживався на війні / Фото соцмереж

До групи, за даними Схем, входили: замсекретаря Ради нацбезпеки і оборони Олег Гладковський, його син Ігор, колишній працівник концерну Віталій Жуков, Андрій Рогоза – дрібний жулік, спеціаліст із контрабанди. У справі фігурують люди, наближені до президента Петра Порошенка, і навіть колишній завод гаранта "Кузня на Рибальському".

4 березня президент Петро Порошенко звільнив Олега Гладковсього.

Юрій Луценко, ексгенпрокурор

Зеленський запропонував Луценку піти у відставку в день інавгурації. Луценко заявив, що за посаду не тримається, але з ГПУ не піде. Президент вніс до парламенту відповідну постанову. Парламентарі її не підтримали. Пізніше Юрій Луценко офіційно пішов у відпустку, але так і не подав заяву на звільнення.

Юрій Луценко
Юрій Луценко тримався за посаду до останнього / Фото Getty

На переконання експертів, у Луценка була надія домовитися із Зеленським. За словами директора соціологічної служби "Український барометр" Віктора Небоженка, швидше за все, Луценко міг покласти Зеленському на стіл величезні і товсті томи корупційних розслідувань щодо Порошенка. Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко зауважує: В Зеленського з самого початку була установка позбутися генпрокурора. Занадто Луценко токсичний, асоціюється з Порошенком.

Віктор Медведчук, колишній представник у Тристоронній контактній групі в Мінську

Президент Зеленський в липні відсторонив кума Путіна Віктора Медведчука від участі в Тристоронній контактній групі в Мінську щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасу. Як відомо, до переговорної групи Медведчука включив Петро Порошенко. У журналістів і експертів неодноразово виникали питання щодо мотивів призначення Порошенком поглядами до переговорів у Мінську політика, близького до Путіна з відверто проросійськими.

Хто такий Віктор Медведчук: дивіться відео про політика

Цікаво: Позбавлення цифрової ліцензії "112 каналу": що буде далі з каналом Медведчука

До речі, Верховна Рада 17 жовтня створила Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування ймовірних порушень законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів 112 Україна, NewsOne і ZIK. Комісію створили також і з метою сприяння протидії пропаганді з боку Росії. Як відомо, власником цих каналів де-факто є Медведчук.

Зараз Медведчук народний депутат від проросійської сили "Опозиційна платформа – За життя".

Олександр Данилюк, екссекретар РНБО

Новообраний президент Зеленський призначив Олександра Данилюка секретарем РНБО 28 травня. Олександр Данилюк свого часу очолював Міністерство фінансів в уряді Гройсмана. Був звільнений у червні 2018 року за поданням прем’єра. Як пояснив Гройсман, Данилюк спровокував конфлікт на засіданні відомства, поширивши у листі міжнародним партнерам України викривлену інформацію напередодні важливих перемовин з ЄС. Данилюк заявив, що нього чиниться колосальний тиск через програму "Субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів". Насправді, вважає Данилюк, "це – роздача грошей на проекти депутатів-мажоритарників. А це політична корупція, у народі – "гречка".

Олександр Данилюк
Олександр Данилюк конфліктував з Андрієм Богданом? / Фото соцмереж

На президентських виборах входив до команди Зеленського. Наприкінці вересня Данилюк подав заяву про звільнення. Як повідомляв телеграм-канал "Української правди" "УП.off the record", Данилюк написав заяву про відставку через конфлікт із головою Офісу Президента Андрієм Богданом.