Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер, передає УНІАН.

Читайте також: Українська та російська церкви: хто кому матір і до чого тут Томос

Зокрема, він прокоментував попередження від представників Російської православної церкви, що нібито незалежність Української церкви призведе до насильства в Україні.

"Це трагедія, що ви маєте релігійних лідерів, які говорять про звернення до насильства. Це буде жахливий випадок, і ми, безумовно, не хочемо бачити це", – підкреслив дипломат.

За його словами, рішення Вселенського патріарха Варфоломія про можливість надання українській православній церкві Томосу є релігійним рішенням.

"З американської точки зору, єдине, що ми можемо сказати, що ми віримо у принцип релігійної свободи. Наша країна засновується на цьому, і тому ми підтримуємо прагнення будь-яких людей сповідувати їхню релігію так, як вони бажають, і мати свободу, і визнання, і робити це мирно", – зауважив представник Держдепу.

Крім того, Волкер висловив сподівання, що не буде протестів і насильницьких дій, організованих в результаті рішення Константинополя.

"Я думаю, це буде трагедією побачити це", – акцентував він.

Україна стала на крок ближче до отримання Томосу: дивіться відео

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату у Стамбулі ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

На засіданні Синоду також було ухвалене рішення про зняття анафеми з партріарха УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія і визнання їх канонічними.

Як пояснив сам Філарет, це дає можливість УПЦ КП об’єднатись з архієреями московського патріархату та з автокефальною церквою (УАПЦ), щоб створити в Україні єдину православну церкву.

Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні? 9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники заслухали звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Екзархи їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту Україні й був ухвалений дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви.

Після надання Україні Томосу у Києві проведуть об'єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви і оберуть її предстоятеля. На думку релігійних експертів, цей Собор може відбутися вже до кінця 2018 року.

Про зібрання Собору вже найближчим часом оголосив глава УПЦ КП Філарет.

Що таке Томос? Томос – це унікальний церковний документ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію. Зрідка Томос видають з питань, які стосуються положень християнського віровчення, найчастіше він стосується церковного устрою.