За що затримали Манафорта, і як це вплине на Трампа, Путіна і українських політиків, – в матеріалі сайту "24".

Його згубила жадібність...

Спецпрокурор США Роберт Мюллер, який займається розслідуванням втручання Росії у президентські вибори, продемонстрував послідовність і високий професіоналізм. Наразі 68-річного Манафорта підозрюють в ухилянні від податків, відмиванні і лобіюванні в США іноземних інтересів, через що йому було запропоновано здатися владі. Зокрема, ЗМІ повідомили, що екс-главі штабу Трампа висунули звинувачення за 12 пунктами, серед яких – змова проти США.

Читайте також: Компанія Манафорта працювала на російського олігарха в Україні, – The Wall Street Journal

Однак основні підозри слідства, за повідомленням журналістів, стосуються не сприяння втручанню у вибори президента США. Наразі Манафорта звинувачують у приховуванні і неналежному декларуванні доходів, які він отримав від Януковича, коли співпрацював з ним на виборах.


Янукович і Путін платили Манафорту захмарні гонорари через "чорні бухгалтерії"

В Україні, згідно оприлюдненій в 2016 році нардепом Сергієм Лещенком "чорній бухгалтерії" Партії регіонів, Манафорт за послуги політтехнолога отримав 17 мільйонів доларів. Однак довести українські правоохоронці ці підозри не змогли. За словами керівника Департаменту спецрозслідування Генпрокуратури Сергія Горбатюка, слідство ведеться.

Трамп від Манафорта відразу відмежувався, заявивши, що злочини вчинені до того, як Манафорт очолив його штаб. Тим більше, що він звільнив Манафорта ще в серпні 2016 року.

Але Пол Манафорт співпрацював не тільки з українськими політиками, а й з російськими. В 2016 році ЗМІ повідомили, що Манафорт таємно працював на російського мільярдера Олега Дерипаску, просуваючи інтереси Володимира Путіна. Він пропонував протидіяти антиросійській опозиції в пострадянських країнах.

Манафорт банально погорів через жадібність і корупцію, яка в Україні і Росії досить висока. Поки Манафорта і його бізнес-партнера Ріка Гейтса відпустили під домашній арешт, призначивши заставу в 10 мільйонів доларів. Але Манафорту загрожує аж 80 років ув’язнення. В США ухиляння від податків – серйозний злочин.

Тиск на Росію і загроза імпічменту

На думку політичного експерта Сергія Постоловського, затримання Пола Манафорта – протистояння між Трампом і іншими гілками американської влади. В першу чергу, з Республіканською партією і Конгресом щодо позиції по Росії.

Конгрес через Трампа хоче натиснути і затвердити те, що сьогодні підтримують республіканці і демократи – розширення санкційного списку проти Росії, надання летальної зброї Україні. Вони хочуть більш жорсткої позиції по Сирії і Близькому Сходу. Від Трампа треба, щоб він підписував законодавчі акти, які приймає Конгрес, і не мав своєї позиції,
– вважає Постоловський.

Вочевидь, як зазначає політолог, у нинішніх умовах, Трамп робитиме те, чого хоче Конгрес. Зокрема, що стосується і питання що миротворців в Україні. Адже Трамп був би не проти погодитися на російський варіант миротворців, але його стримує Конгрес.


Через зв’язки з Росією екс-радника Флінна Трамп уже має проблеми з Конгресом

Затримання Манафорта, за словами експерта, може навіть прискорити імпічмент Трампу. Манафорт, говорить Сергій Постоловський, – перша ластівка в цьому ланцюжку.

Як пише на своїй сторінці Facebook аналітик Микола Бєлєсков, поки що єдина реальна загроза для Дональда Трампа від звинувачень щодо Манафорта і Гейтса в тому, що президент США зірветься і звільнить Роберта Мюллера. І саме це, на його думку, "буде реально прокол, і імпічмент стане точно ближче на порядок".

Такого повороту не можна виключати, якщо пригадати, що Трамп звільнив директора ФБР Джеймса Комі, який не хотів закрити очі на зв’язки екс-радника президента США Майкла Флінна з Росією.

Україна і Манафорт

Як нагадує Сергій Постоловський, в Україні Манафорт працював з Януковичем. Ахметовим, Льовочкіним – загалом з Партією регіонів. Ні з ким з нині діючої влади як політтехнолог він не співпрацював. Хоча, на його думку, якщо екс-глава штабу Трампа почне говорити, ніхто не дає гарантій, чи не з’являться якісь нові цікаві факти.

Голова правління Майдану закордонних справ Богдан Яременко вважає, що прямих правових наслідків для України можливий вирок і суд над Манафортом не матимуть.

Одне із звинувачень проти Манафорта – він не оформив свій правовий статус "іноземного агента", структури, що працює в США в інтересах іноземного уряду. Це стосується його роботи на президента України Януковича. Але цікавих деталей з назвами компаній, прізвищами українських посадовців чи комерційних структур, що належать "регіоналам", ми можемо почути чимало,
– зауважує Яременко.

Хоча, на його думку, чи є ці звинуваченням хитрим ходом незалежного прокурора, який пробує тиснути на Манафорта, щоб отримати якісь дані про можливі зловживання самого Трампа, чи це все, на що спромоглося слідство щодо Манафорта, можна лише здогадуватися. Але Дональду Трампу в правовому плані звинувачення проти Манафорта нічим наразі не загрожують. Так само, як і безпосередньо до Росії вони ніяк не прив’язані.


Порошенко з Манафортом не співпрацював на відміну від Сергія Льовочкіна

Політолог Петро Олещук зазначає: вся надія на те, що в ФБР так захопляться розплутуванням зв'язків Манафорта, що не помітять, як розкриють всі корупційні схеми України.

Сумнівно, що навіть якщо ФБР і встановить прямі зв’язки між Манафортом і корупційними схемами українських екс-чиновників чи нині діючих посадовців, то когось притягнуть до кримінальної відповідальності. Українські правоохоронці досі стверджували, що прямих доказів зв’язків Манафорта і Партії регіонів немає. На жаль, в цьому випадку українці ще раз можуть побачити різницю між американськими і нашими правоохоронцями в розслідуванні корупції серед високопосадовців. Як зазначають експерти, Манафорта швидше притягнуть до відповідальності за держзраду, ніж Януковича.

В політичному сенсі постраждає хіба що "Опоблок", який і так перебуває на межі розколу. Манафорт повинен був розробляти виборчу стратегію для однієї з проросійських гілок "Опоблоку", яку курує група Фірташа-Бойка-Льовочкіна.

Найбільші ризики це розслідування може мати для Дональда Трампа. Швидше за все, президент США буде вимушений зайняти щодо Росії більш непоступливу позицію. І для України це позитив. Є сподівання, що США можуть посилити антиросійські санкції, а також змусять Кремль піти на компроміси в питанні розв’язання конфлікту на Донбасі.

Читайте також: Ні миру, ні війни: як можна врегулювати конфлікт на Донбасі?