Три роки тому ми й самі не були певні в успіху. Перший пацієнт, такі страшні травми. Чи вдасться зберегти руку, чи зможе чоловік хоч колись стати на ноги, чи довірять люди волонтерам People’s Project такі значні кошти на лікування – всі ці питання лишалися відкритими.


От таким ми побачили Юру вперше, в шпиталі – зранений, зляканий, ноги фактично не працюють


На початку ніхто не був певен, що майже паралізовані ноги Юрія взагалі колись поворушаться. Зараз чоловік ходить практично сам, хіба спирається на паличку

На той час досвід роботи з такими тяжкими травмами був лише у Володимира Оксимця – до війни, ще до того, як узятися лікувати тяжкопоранених, Володимир Михайлович відновлював поранених шахтарів та жертв тяжких ДТП. Саме тому до лікування бійців він узявся з впевненістю у власних силах та міці клітинних технологій.

Читайте також: Чоловік ризикував власним життям, втратив здоров'я, аби кожен із нас міг обійняти свою дитину

Сам Юрій – кадровий військовий, боєць того самого легендарного 3 окремого полку спецпризначення, що базується у Кропивницькому. Лихо сталося ще 2014 року, під час розвідувального виходу на Донеччині. Втрапив у засідку: кулями тяжко побило усе тіло, Юрій втратив багато крові. Побратими одразу ж евакуювали хлопця з поля бою, чередою транспорту Юрія якнайшвидше доправили до Центрального військового шпталю у столиці. Вже там обстеження показало: тяжко ушкоджено хребет – із часом виявилось, що ноги охопив парез, патологічна слабкість на межі із паралічем. Крім того, кулі влучили у печінку, страшно розкришили плечову кістку.


От таке страхіття змогли відновити за допомогою клітинних технологій

Спільно із лікарями шпиталю до лікування долучилися і фахівці "Біотеху". Впродовж усього курсу лікування йому провели три основних етапи відновлення: введення клітинного матеріалу для прискорення одужання, аби зміцнити організм у цілому та якнайшвидше зцілити інші поранення. Другим етапом клітинні матеріали вводили у ділянки ушкодженого хребта: з часом чутливість повернулася до однієї, згодом і до другої ноги, а насьогодні чоловік і сам ходить вже практично самостійно. Крім всього, окремо взялися лікувати і руку – клітинні матеріали успішно зростили залишки кістки між собою та компенсували у цілому 12 сантиметрів дефекту.

Нині ж, три роки потому, обстеження показало: зрослося чудово, клітини допомогли сформувати навколо місця перелому солідний кістковий мозоль, що додає кістці міцності. Нині черга за реабілітацією. Оскільки травма була вкрай тяжкою та складною, діапазон рухів у ліктьовому суглобі зараз трохи обмежений – деякі рухи Юрію поки ще не під силу.

Під контролем лікарів, з фаховими порадами щодо комплексу вправ, Юрій має всі шанси подолати залишкові обмеження власними силами. Якщо ж виникнуть якісь ускладнення – Володимир Оксимець готовий провести корекцію процесу відновлення.

Своєю чергою ми, волонтери People’s Project, щиро вдячні за підтримку кожному із небайдужих – усім, коштом чиїх пожертв ми поставили хлопця на ноги. Якби не ваші віра та милосердя, доля Юрія була б геть зовсім іншою. Усі кошти, а це понад 300 тисяч гривень, ми зібрали саме у потрібні строки і вчасно оплатили лікування пораненого бійця. Саме завдяки нашим спільним зусиллям цей хороший усміхнений чолов’яга може власними руками обіймати своїх дітей і має чудові плани на майбутнє. Юрій – перший, та далеко не останній пацієнт проекту. Тож ми закликаємо вас і долучатися, і продовжувати підтримку діяльності "Біотеху", спільними силами ми повертаємо наших поранених до нормального життя.

Читайте також: Скоро у бій: волонтери дообладнали машини для Морської піхоти