Міжнародний трибунал ООН 25 травня виніс рішення щодо військової агресії Росії поблизу Керченської протоки наприкінці листопада 2018 року. Відповідно до рішення, Росія має звільнити 24 полонених українських моряків та повернути 3 кораблі. Проте у Російській Федерації з цим не погоджуються, навіть більше – там вважають, що трибунал не має юрисдикції, аби розглядати цю справу. Про це мовиться в офіційному повідомленні російського МЗС.

Читайте також: Під Радою влаштували акцію на підтримку полонених Росією моряків: фото

Як раніше неодноразово зазначала російська сторона, заяви, зроблені як Росією, так і Україною, під час підписання та ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, виключають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки,
– йдеться у заяві.

У МЗС РФ додають: під час наступного арбітражного розгляду Росія збирається відстоювати свою позицію, а також доказувати те, що трибунал ООН не мав права розглядати інцидент.

"Уникнути цього інциденту можна було за умови дотримання російського законодавства, яке стосується судноплавства у цьому районі. Закликаємо українську сторону дотримуватись його в майбутньому", – цинічно уточнили російські дипломати.

Як українські моряки і кораблі потрапили у російський полон? 25 листопада 2018 року російські прикордонники протаранили буксир українських військових в Азовському морі на їх дорозі до Маріуполя.
Трохи пізніше російські прикордонники обстріляли українські кораблі, внаслідок чого поранень зазнали 3 моряки. Так, росіяни захопили 3 українські судна (катери "Нікополь" і "Бердянськ", а також – буксир "Яни Капу"), а 24 членів екіпажу взяли в полон.
Українців відправили до московських СІЗО. Там їх утримують під вартою і періодично продовжують терміни арештів.