Виконавчий директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зауважив, що доходи збільшили на 20 мільярдів, а видатки зменшили на 13 мільярдів. В ефірі 24 каналу він повідомив, що саме так Кабміну вдалось зменшити дефіцит з 270 до 245 мільярдів гривень.

До теми Допрацьований проєкт Дербюджету-2021 надійшов у Раду

Нереалістичний бюджет

За його словами, бюджет не може бути реалістичним, якщо в ньому закладені нереалістичні цифри. Зокрема прожитковий мінімум заклали на рівні 2 200 гривень, а реальна цифра – 5 тисяч гривень.

Підвищення пенсій, яке зробили на початку 2020 року, це не бажання чи акція нинішньої влади. Це норма закону 2017 року,
– зазначив Пендзин.

У 2017 році ухвалили новий закон щодо пенсійного забезпечення. Він передбачав, що з 2019 року у квітні почнеться щорічне збільшення пенсій за відповідною формулою: 50% росту середньої зарплати і 50% індексу інфляції.

Сумніви Міжнародного валютного фонду

Експерт відзначив, що у Верховній ствердили, що закінчили переговори з Міжнародним валютним фондом і про все домовилися. Водночас МВФ висловлює великі сумніви з перспективи розвитку економіки країни на 4,5%.

Що буде далі

Обсяг щоденних валютних торгів в Україні становить приблизно 150 – 180 мільйонів доларів. Валютних резервів у Нацбанку України – 26 мільярдів. "Він сам пише правила гри валютного ринку і сам за ними грає. Тобто програти він не може", – він зауважив.

За словами директора економічного дискусійного клубу, наразі валютних резервів Нацбанку вистачить для того, щоб сформувати будь-який курс, який буде потрібний йому й уряду. Він також додав: "Думаю, середньорічний курс наступного року буде трохи більшим – приблизно 29, 4 – 29, 5. Це зроблять для того, щоб дати бюджету додаткові доходи".