Ні команда влади, ні РНБО не відреагували поки що на цю ситуацію. Про це в ефірі 24 каналі розповів нардеп від партії "Голос" Роман Лозинський.

Зверніть увагу Чому важливо блокувати російські соцмережі: факти, які пояснюють заборону

Він зазначив, що заблоковані російські сервіси мають безпосередній зв'язок з ФСБ Росії, яка відстежує дані користувачів. Три роки тому, до встановлення заборони, близько 20% користувачів мережі "ВКонтакте" були українці. Тобто, це були мільйони людей, дані яких зчитувалися.

Депутат додав, що особливо це було актуально в часи Майдану, коли ще вільно діяв цей сайт. Тоді російські спецслужби через ці всі мережі збирали інформацію, слідкували за людьми.

Першочергово – це питання національної безпеки, зокрема, і безпеки українських мізків,
– наголосив нардеп.

Крім цього, він розповів, що не варто зменшувати негативну роль тих повідомлень, які ретранслюються через "ВКонтакте", а також тієї риторики, яку свідомо запускають, зокрема, через ботів.

"Це не є просто соцмережа для людей, це є інструмент для Росії, для впливу на мізки людей. І якщо в нас є війна з Росією, то продовження дії російських сервісів з російським наративом в Україні – це перший крок для програшу цієї війни", – відзначив Роман Лозинський.

Довідка. Попри заборону, у січні 2019 року "ВКонтакте" увійшов у топ-25 "найпопулярніших сайтів серед українців".

Нардеп пояснив, що мережа "ВКонтакте" у березні 2017 року ще була на 3 місці в цьому рейтингу. У квітні 2018 року вже на 11, у січні 2019 року – втратила позиції, хоча все ще перебувала у 25-ці найпопулярніших сайтів в Україні. Тобто, українці всупереч закону, який заблокував ці мережі, через VPN та інші сервіси продовжують користуватися соцмережею.

Втім, уточнив: якщо мова йде про січень 2019 року, то кількість користувачів зменшилась. Відповідно, зменшились ризики інфікувати українців російським наративом.

Схожа ситуація наразі й з "Однокласниками". Частка українських користувачів, які сидять в цій соцмережі, впала з 35% до 10%.

Що відомо про заборону російських сайтів в Україні?15 травня 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про блокування російських ресурсів на території України.

Зокрема, заблокували доступ до таких популярних соцмереж, як "ВКонтакте" і "Одноклассники". Також до всіх сервісів "Яндекса" – "Яндекс.Деньги", "Яндекс.Новини", "Яндекс.Пошта", Метро, Каса, Календар, Кинопоиск, Авіа, Веб-майстер, Відео, Погода, крім головної сторінки "Яндекса".
Під санкції потрапили і Mail.Ru Group, сайти антивірусних компаній "Лабораторія Касперського" і DrWeb.

Загалом, у санкційному списку опинилось 468 юридичних та 1228 фізичних осіб.

За словами нардепа, зараз є речі, до яких прикута увага всіх українців. Зокрема, йдеться про боротьбу з коронавірусом, а також про необхідність збереження економіки – "антиколомойський" законопроєкт.

Втім він пояснив, що саме тому у Верховній Раді працюють не один, а більше, ніж 400 депутатів. Кожен з них має свою лінію, робить свою роботу.

На моє вчорашнє звернення, яке я опублікував 8 квітня, вже є близько 1000 реакцій, зокрема, і від депутатів "Слуги народу", які готові спільно з нами підтримати таку постанову і зі сторони депутатів виконати свою контрольну функцію: активізувати і РНБО, і команду президента, аби вони максимально швидко відреагували,
– розповів Роман Лозинський.

Він також повідомив, що в коментарях до свого посту побачив активізацію російських ботів, які часто виступають за збереження російських соцмереж.

Нардеп відзначив, що і надалі буде дотискати це питання, адже ще є місяць, щоб домогтися продовження заборони.

За його словами, з 15 травня можуть відкрити доступ не лише до "ВКонтакте" чи "Однокласників", а й "Яндексу" чи поштових сервісів mail.ru, через які збираються дані про українців.

Це величезна кількість російських та юридичних осіб, усі ті сервіси, які є в пакеті санкцій. Ми говоримо про майже 2000 російських продуктів, де збиралися дані про українців, українцям закидалася путінська риторика, де виростали ті українці, які, можливо, зараз мають більш проросійські настрої,
– розповів Роман Лозинський.