Самусь вважає, що тепер, коли Сурков залишився без посади, він може озвучувати справжні думки Кремля, адже відповідальності жодної не несе.

Читайте також: Сурков заявив, що України немає і назвав українців "хохлами"

"Це думка Путіна. Я б сказав, це думка насправді й еліти, і того глибинного народу. Я вважаю, що це і є квінтесенцією російського підходу до українського питання", – зауважив Самусь.

За словами експертів, через зміну влади в Україні і її намагання налагодити діалог із Москвою, офіційні обличчя Росії не можуть озвучувати подібні шовіністичні тези. Водночас політолог Тарас Семенюк переконаний, що заяву Суркова не варто сприймати серйозно.

Це є хворі фантазії людини, яку відсторонили від роботи. Це ніщо інше, ніж просто виплеск негативної емоції. Я б навіть не звертав уваги на всі ці хворі фантазії,
– зазначив політолог Тарас Семенюк.

Що відомо про Суркова

  • З виборів 2004 року російський політик займався українським питанням. За відносини Росії з Україною він відповідав ще з 2013 року.
  • Його називають ідеологом проєкту "Новоросія", який мав у собі анексію південно-східних регіонів України та Криму.
  • У 2014 році стало відомо, що за діями бойовиків і приїжджих росіян на Донбасі стоїть Владислав Сурков. Це визнав офіцер спецназу ГРУ Генштабу РФ Ігор Гіркін Стрєлков.
  • Згодом Сурков подав у відставку. У Кремлі офіційні причини такого рішення не назвали. Однак, як повідомляли ЗМІ, все через "зміну курсу на українському напрямі".
  • 24 січня Путін призначив колишнього віцепрем'єра Дмитра Козака заступником керівника Адміністрації Президента. Фактично Козак замінив Владислава Суркова.

Сурков вважає, що України не існує: відео