Питання миротворчої місії ООН на Донбасі залишається актуальним і понині. Але його запровадження видається малоактуальним. Таку думку висловив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця в інтерв'ю РБК-Україна.

"Питання операцій з підтримання миру лишається. Воно актуальне? Так. Чи ми можемо сказати, що така операція може бути запроваджена найближчим часом на умовах, на яких наполягав попередній і нинішній президенти, а також партнери України? Ні, це малореалістично", – відзначив Сергій Кислиця.

Читайте також Сподіватися, що Росія отримала відсіч і зупиниться, не варто, – посол України в ООН Кислиця

Що таке миротворча місія ООН?Це дії міжнародної спільноти задля запобігання виникненню міждержавних або внутрішніх конфліктів. Операції зі встановлення миру проводяться за обов'язкової згоди сторін конфлікту.

У 2017 році п'ятий президент України Петро Порошенко висунув ідею введення миротворців на всю територію Донбасу. У відповідь на це президент Росії Володимир Путін висунув вимогу, що миротворці повинні перебувати на лінії розмежування "і ні на жодних інших територіях".

При цьому Кислиця назвав необхідні умови для того, щоб війська ООН ввійшли на Донбас. Їх, на жаль, поки не вдалося досягнути. І в найближчому майбутньому, допоки Росія має право вето в Радбезі ООН – теж.

"Насправді, "миротворчими" ці операції називаються лише в російській мові. Всіма мовами ООН, крім російської, вони називаються операціями з "підтримання миру". І це не просто гра слів. ООНівські операції – вони про підтримання миру, всі ці операції отримали мандат, коли конфліктуючі сторони або самі, або за посередництва ООН чи окремих країн досягали якоїсь мирної угоди, було тривале припинення вогню. І тоді, коли це все є, тоді і з'являються ООнівці, які підтримують мирний процес", – відзначив Сергій Кислиця.

Натомість Росія має "особливе бачення" "миротворчих військ", яке відрізняється від загальноприйнятих.

"ООНівці не спускаються на парашутах і не починають когось "примушувати до миру", як це розуміють росіяни. А ми бачили, що таке "примушення до миру" на прикладах Грузії, Придністров'я та інших країн. Тому на російських умовах операція з підтримання миру нам не потрібна, а на умовах України та її партнерів зараз неможлива, бо РФ має право вето в Радбезі", – підсумував Сергій Кислиця.

Миротворчий контингент на Донбасі: основне

  • Формат миротворчої місії на Донбасі вже декілька років є спірним питанням для України та Росії.
  • Ідея про миротворчу місію ще попередньої української влади полягала у запровадженні на окупованих територіях аж до українсько-російського кордону миротворчого контингенту ООН.
  • Натомість російська влада викривила цю ідею – росіяни хотіли під виглядом миротворців легалізувати на території України власні війська, які б розміщувалися між українськими військовими та бойовиками на лінії зіткнення.
  • Путін пропонував лише "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.