Протестувальники тримали в руках плакати з написами "Ні російському фашизму і бандитизму", "Ніякої інтеграції", "Це не інтеграція, це окупація". Чимало з учасників були загорнуті в національні білоруські прапори. А лідери протесту виголошували промови білоруською мовою, попри те, що на сьогодні нею мало хто користується у країні.

Читайте також: Лукашенко призначив чиновника з КДБ головою своєї адміністрації

Мітингувальники також утворили на центральних вулицях "живий ланцюг".

З вигуками "Нехай живе Білорусь!" активісти рвали портрети Путіна. Вигукавали також гасла українського Євромайдану, зокрема "Віримо, можемо, переможемо!"

Сталися сутички

В якийсь момент на площу, де влаштували протест, прийшли невідомі в цивільному. Між ними та пікетувальниками спалахнули сутички. Проте це не зупинило акцію і її учасники вирушили ходою центром міста під звучання національних пісень та з кольоровими димовими шашками в руках.

Дивіться відео протесту в Мінську проти приєднання Білорусі до Росії:

Протест у Європі

Водночас біля офісу Єврокомісії в Брюсселі білоруси разом з українцями вийшли на пікет проти поглиблення інтеграції. Учасники пікету роздавали бюлетень про те, що тільки НАТО може бути гарантом безпеки Європи.

Відомо, що найближчим часом між главою Кремля Путіним і його маріонеткою Лукашенком буде підписано ганебну угоду, яке позбавить Білорусь незалежності і суверенітету,
– пишуть на сайті Belarus.eu.

Учасники пікету закликали жителів Білорусі виходить на акції протесту в день переговорів Лукашенка і Путіна, щоб "захищати Білорусь і її незалежність, здобуту кров'ю і життями білоруських патріотів".

Протест Єврокомісія Білорусь інтеграція Росія
Пікет білорусів та українців біля офісу Єврокомісії / Фото bielarus.eu

Білорусь протести Росія інтеграція Європа офіс Єврокомісії
Пікет білорусів та українців біля офісу Єврокомісії / Фото bielarus.eu

Протест Єврокомісія Білорусь інтеграція Росія
Пікет білорусів та українців біля офісу Єврокомісії / Фото bielarus.eu

Що відомо про ймовірну інтеграцію Білорусі до Росії

Чутки про об'єднання Білорусі і Росії ходять вже давно. Але останнім часом їх побільшало, адже у Держдумі Росії заявили про завершення підготовки проєкту Концепції зближення законодавств обох держав.

  • Тепер країни ведуть переговори про єдиний Податковий кодекс, Громадянський кодекс і зовнішньополітичну торгівлю.
  • Також держави планують уніфікувати облік власності та соцгарантії, а ще об'єднати банківський нагляд, залишивши 2 центробанки.
  • У планах також – створення єдиного регулятора ринків нафти, газу і електроенергії.
  • Країни також збираються частково об'єднати платіжні системи. З 2021 року вони запровадять єдиний доступ до держзакупівель.
  • Білоруські ЗМІ пишуть, що найближчим часом Путіним і Лукашенко "підпишуть угоду, яка позбавить Білорусь незалежності і суверенітету".

Що каже Лукашенко

Президент Білорусі заявив, що не збирається здавати незалежність і суверенітет країни. Він також запевнив, що не підпише документи, які "принесуть шкоду" Білорусі.

За словами Лукашенка, держави не ведуть діалог щодо політичних питань, наприклад – про створення єдиного парламенту. При цьому президент Білорусі повідомив, що робота над програмою дій щодо поглиблення інтеграції в межах Союзної держави і над пакетом "дорожніх карт" перебуває на завершальній стадії.