Віталій Шабунін вважає, що нічого несподіваного у цьому немає. Адже всі ці люди або окремо з групи Коломойського, або ж з наближеної до нього. Вони давно служили олігарху в тих чи інших голосуваннях. Про це голова Центру протидії корупції розповів у прямому ефірі 24 каналу.

Цікаво Коломойський може сісти за ґрати на 7 – 12 років, – Рябошапка про справу "Привату"

Довідка. 6 тисяч поправок до законопроєкту вніс позафракційний депутат Антон Поляков, якого раніше виключили зі "Слуги народу". Ще майже 2 тисячі – нардеп із групи "За майбутнє" Віктор Бондар. По 1,5 тисячі – представники президентської фракції: Дмитро Чорний, Ольга Василевська-Смаглюк та Олег Дунда. Трохи менше подали Сергій Демченко та Олександр Дубінський.

За його словами, наймудрішим з людей, афілійованих з Коломойським, виявився член депутатської групи "За майбутнє" Ігор Палиця. Він не одним з авторів цих поправок, але при цьому активно просуває наратив олігарха, блокуючи законопроєкт.

Це плювок всім нам в обличчя. В нормальній країні, громадяни якої себе поважають, ці люди – політичні трупи. Як і політичними трупами мають бути ті, хто не голосуватиме за цей закон. Наприклад, фракції Тимошенко та ОПЗЖ, група "За майбутнє",
– наголосив Шабунін.

Антикорупціонер підкреслив: проблема полягає ще й в тому, що розгляд цих поправок можуть затягнути до безкінечності. Щодо цього – ключове рішення за двома людьми. Від Гетманцева великою мірою залежить, скільки це розглядатиме комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, головою якого він є. Потім буде голосування в залі, все залежатиме вже від спікера.

Гетманцев та Разумков
Данило Гетманцев та Дмитро Разумков

"Зеленський має мотивувати саме Гетманцева та Разумкова. Це дві людини, з якими президент має спілкуватися", – переконаний голова Центру протидії корупції.

Що передбачає законопроєкт про банки? Передовсім законопроєкт передбачає, що розпочаті процеси виведення з ринку неплатоспроможних банків не може бути зупинене судовими рішеннями. Законопроєкт також називають "антиколомойським" через те, що він фактично спрямований на неможливість повернути Коломойському націоналізований "Приватбанк".

30 березня Верховна Рада схвалила законопроєкт про банки у першому читанні. Проте після цього нардепи подали тисячі поправок, що ставить під загрозу можливість його ухвалення.

Шабунін вважає: проголосують закон про банки чи ні – це у будь-якому випадку відповідальність президента Зеленського. Адже у нього монобільшість в парламенті. Тож при великому бажанні "антиколомойський" закон вже можна було би проголосувати в цілому.

Частина президентської фракції вже дуже давно працює на Коломойського. Це не перший закон, який це показує. Конкретно саме в цьому олігарху вдалося збити 37 голосів "слуг народу". Це більше, ніж окремі фракції в парламенті,
– зазначив він.

"При цьому ми поки що бачимо, що самого Зеленського поки що ми безумовно слухає лише половина його фракції – 130 депутатів. Чи це вже новий розкол, чи прояв минулого – мене не цікавить", – додав експерт.

До теми "Слуги народу" починають показувати зуби, або Хто протистоїть Зеленському

Й наголосив, що саме Зеленський привів цих людей в парламент. До того ж, "антиколомойський закон" – це не закон політичної історії, преференції чи дивідендів. Це закон виживання країни, яке прямо залежить від президента та його депутатів.