– Звільнення Колмогорова з-під варти – це справедливе рішення. Ми всі до нього йшли. Це не звичайна справа, а така, що взагалі порушує питання національної безпеки та питання виконання наказу віськовослужбовцями. Якби його (Сергія Колмогорова – 24) посадили зараз за те, що він виконував наказ, то ця справа взагалі б поставила під питання багато речей у зоні АТО.

Читайте також: Я мав стати для них вухами серед кримських татар, – інтерв'ю з активістом, якого катувала ФСБ

– Дякувати, цього разу ми змогли донести, що ця справа несправедлива, що вона потребує перегляду. І що від цієї справи залежать і інші справи інших бійців. У нас взагалі є хлопці (військовослужбовці – 24), які по два роки сидять в СІЗО і чекають на суд. І це неприпустимо. Вибачте, але ці люди пішли добровольцями або по мобілізації на фронт, батьківщина їх покликала. Вони потрапили в скрутне становище. І не можна до військовослужбовця, який в зоні АТО щодня перебуває під обстрілами, ставитися так, як до звичайного злочинця.

– Ми всі підняли не просто справу Колмогорова. Ми підняли тему на поверхню. Є проблема оцінки дій військовослужбовців, які виконують певні дії в умовах неоголошеної війни. Зараз їхні дії оцінюють цивільні суди. Це питання. Не можна військовослужбовця, який перебуває під обстрілами, який виконує наказ, від дій якого залежить дуже багато, наприклад, життя його підрозділу, побратимів або взагалі ситуація на фронті, засуджувати за законами цивільного часу.

Більше – дивіться в інтерв'ю.

Нагадаємо, Сергія Колмогорова засудили на 13 років за умисне вбивство, хоча він виконував службовий статут і стріляв в порушників. У 2014 році неподалік Маріуполя він відкрив вогонь по авто, водій якого під'їхав до блокпосту та подавав сигнал фарами в бік моря. На вимогу прикордонників він не зупинився, тому військові відкрили вогонь, внаслідок чого загинула жінка-пасажир. Сам водій втік на окуповану територію.

Варто зазначити, що генеральний прокурор Юрій Луценко та головний військовий прокурор Анатолій Матіос переконані, що прикордонник Сергій Колмогоров діяв з порушенням закону.

Сьогодні, 6 листопада, Вищий спеціалізований суд скасував рішення Маріупольського суду, який засудив Сергія Колмогорова до 13 років ув'язнення, і звільнив прикордонника з-під варти.