Грамоту ВР отримала Галина Гадуп'як ще до того, як пішла на військову службу. Тоді, у 2014 році, її чоловіка важко поранило під Луганським аеропортом. Окупанти нікого не випускали з оточення, тож жінка наважилася самотужки забрати чоловіка.

Читайте також: "Ми просто пішли на прорив": історія українського воїна, від якої перехоплює дух

"Аеропорт був повністю в оточенні, не було на той момент медиків, не було відводу. І в них не було іншого виходу, як просто зняти з нього військову форму і сказати, що це цивільний. 2 години в нас стріляв град, але слава Богу всі живі", – розповіла лейтенант медичної служби 80-ї бригади Галина Гадуп'як.

Сама ж не вважає цей вчинок подвигом, а подружнім обов'язком. Цей випадок допоміг Галині прийняти остаточне рішення й таки підписати контракт з десантно-штурмовими військами. Опісля на війну жінка поїхала вже як військовий медик.

Немає значення, чи ти чоловік, чи жінка. Ти маєш спої посадові обов'язки виконувати добросовісно,
– підкреслила Гадуп'як.

З цим жінки можуть впоратися не гірше, ніж чоловіки. Зараз їх в армії більш 25 тисяч осіб, це менше чверті від загальної кількості військовослужбів. Щоправда, донедавна спробувати себе жінки могли не на всіх позиціях. Під забороною були, наприклад, посади, пов'язані з використанням вибухівки, отруйних речовин чи водолазними роботами. А ще існувало табу на найвищі керівні посади генерала чи майора. Дискримінували жінок і на нижчому рівні.

Читайте також: Права чоловіків і жінок у ЗСУ стали рівними: Рада ухвалила відповідний закон

До прикладу, прес-офіцер 56-ї бригади Поліна Кравченко хотіла пройти річний офіцерський курс. І вже коли подолала довгу дорогу з Донеччини, де служить, до Львова, в Академії сухопутних військ їй відмовили.

І знаєте в чому причина ? На річний проект "стань офіцером за рік" дівчат не набирають. Знову нас обмежують , і закон про гендерну рівність не до кінця гендерний. Приїхала, щоб стати командиром взводу артилерійських підрозділів – кажуть неможливо. Тільки я чомусь почала службу з "неможливого" навідника гармати МТ-12,
– написала Поліна Кравченко.

Проблему гендерної дискримінації Україна отримала у спадок від СРСР. З цим потроху боролися. Два роки тому жінкам відкрили доступ до близько ста військових професій. А цього року на параді з нагоди Дня Незалежності вперше колоною ішла жіноча "коробка".


Жіноча "коробка" на параді/ фото Natasha Ischenko

І ось у вересні Верховна рада ухвалила закон, який повністю зрівняв права чоловіків і жінок. Тепер їм навіть у генерали відкрита дорога. За словами психологів, це дозволить жінкам більш комфортно почуватися в армії і зміцнить українське військо.

Вони бачать ситуацію з іншого боку, у них зовсім інше бачення ніж у чоловіків. Є такі сфери де вони можуть додати, дуже додати. Чому б не прислуховуватись інколи і до їх погляду?
– ствредила військовий психолог Ольга Швець.

Як це роблять за кордоном. У США всі військові посади для жінок відкрили ще три роки тому, в Ізраїлі – у 2000 році, а в Норвегії аналогічний закон ухвалили ще у 1985 році. Відтоді близько 30 жінок уже отримали звання генералів.