Олександр Ткаченко в своєму телеграм-каналі наголосив, що здивований заявами Порошенка і представників ПЦУ.

До теми Справа проти Порошенка через Томос: у Філарета кажуть, що не він був ініціатором

Як відреагував Ткаченко на розслідування справи через Томос

Він наголосив, що позов почесного патріарха (вочевидь маючи на увазі Філарета, – 24 канал) до Порошенка є юридиною справою. На його думку, це жодним чином не стосується статусу ПЦУ ані в державі, ані у світовому православ’ї.

Церква має залишатись поза політикою. Автокефалія і Томос – це церковна справа,
– підкреслив Ткаченко.

Що про справу каже сам Філарет

  • В "УПЦ КП" 19 червня наголосили, що Філарет не просив правоохоронців відкривати справу щодо Томоса проти п'ятого президента України Петра Порошенка. Там кажуть, що це начебто зробили самі віряни.
  • Сам Філарет в коментарі телеграм-каналу Андрія Павловського уточнив, що подавав позов на Міністерство культури через зняття з реєстрації "УПЦ КП". Водночас він додав, що якщо до цього причетний Порошенко, то він також виступає і проти нього.

Дивіться відео відповіді Філарета на питання щодо справи проти Порошенка:

Справа проти Порошенка через Томос: що треба знати

  • Петро Порошенко 18 червня заявив, що проти нього відкрили справу "за розпалювання міжрелігійної ворожнечі шляхом отримання Томосу та створення Православної церкви України".
  • Справою займається Служба безпеки України, а відкрили її ще в листопаді 2019 року. Глава Офісу генпрокурора Ірина Венедіктова каже, що суд зобов'язав СБУ відкрити справу.
  • В ЗМІ кажуть, що Філарет насамперед незадоволений тим, що гроші, які отримувала "УПЦ КП" від своїх іноземних представництв, після створення Православної церкви України йтимуть в Константинополь.
  • У ДБР запевнили, що не збираються ставити під сумнів легітимність створення Православної церкви України.