У відсотковому відношенні зростання вартості газу становить 9%. Нову вартість газу назвала державна компанія "Нафтогаз".

До слова Ціни на електроенергію в Україні впали: але все одно залишаються найвищими в Європі

Компанія пояснює зростання вартості блакитного палива тим, що ринок входить у сезон високих цін. Так традиційно відбувається перед початком опалювального сезону.

До слова, з 1 серпня в Україні стартував останній етап реформи ринку газу. Відтепер українці зможуть самостійно обирати постачальника газу, в залежності від їхніх уподобань.

Так само відбудеться й перехід до ринкової вартості газу. Відтепер кожен постачальник встановлюватиме її самотужки. "Нафтогаз", як один з гравців на ринку, встановлюватиме вартість газу лише для своїх споживачів.

Як змінювалась ціна на газ з початку року?

  • У лютому українці заплатили за спожитий у березні газ за тарифом 5,86 гривні за кубометр, що на 15% дорожче, ніж у січні.
  • У квітні через кризу ціни впали на 15%, у травні – ще на 21%.
  • У червні вартість знизилась ще на 6%.
  • А в липні ціна почала зростати. Вона збільшилась на 7% – до 2 297,53 гривні за тисячу кубометрів.

Як формується ціна на газ?

З 1 серпня 2020 року ні "Нафтогаз", ні Кабінет Міністрів ціни на газ для населення безпосередньо встановлювати не будуть, тому що ціни будуть ринкові. Тобто діятиме принцип імпортного паритету. Україна купуватиме газ на німецькому або нідерландському хабі. До цієї ціни додадуть вартість транспортних послуг.