Тепер рішення за турецьким парламентом, який вже отримав на затвердження указ президента. Про це пише видання Anadolu.

Цікаво Вірменія не встигла вчасно покинути перший район біля Карабаху: Азербайджан дав відтермінування

У тексті свого указу Реджеп Ердоган зазначає, що саме Азербайджан, як один з ключових партнерів Туреччини, попросив, щоб центр контролю виконання домовленостей був спільним за участі Росії та Туреччини.

Місце спільного центру буде визначене Азербайджаном. У ньому працюватимуть військовослужбовці, а при необхідності цивільні фахівці,
– зазначив турецький лідер у своєму указі.

Він також наголосив, що ключовою метою спільного центру буде забезпечення миру й стабільності на Південному Кавказі задля гарантування територіальної цілісності Азербайджану.

Ердоган також підкреслив, що відправлення військових в Азербайджан відповідає національним інтересам Туреччини. Межі місії, чисельність військ і термін дії визначатиме адміністрація президента Туреччини.

Для чого в Азербайджані спільний центр контролю

  • Це наслідок домовленостей про мир у Нагірному Карабаху. За підписаними домовленостями, Вірменія залишається в Нагірному Карабаху, але ті території, які повернув Азербайджан, він залишає за собою.
  • Сторони також домовлялися провести обмін військовополоненими. Контролювати ситуацію з дотриманням домовленостей мають російські "миротворці", які вже перекинули в Азербайджан понад 1 тисячу одиниць техніки.
  • Азербайджан наполягає на тому, щоб Туреччину також залучили до контролю виконання домовленостей. Адже Туреччина є чи не ключовим партнером Азербайджану, а ось Росія в майже 30-річній війні підтримувала Вірменію.