Про затримання кримчан у Туреччині повідомляють російські ЗМІ з посиланням на адвоката затриманих Мустафу Коджаманбаша, пише 24 канал.

До слова Ми не станемо вашими рабами: кримчанин на суді дорікнув Росії за агресію проти України

Обоє арештованих кримчан мають українські громадянства. Вони виїхали в Туреччину на заробітки після анексії Криму у 2014 році. Разом з ними арештували ще 12 турецьких громадян.

Усе, що робили затримані українці – обговорювали в соціальних мережах тему ісламу, збиралися для проведення уроків релігії, організовували конференції і панелі на ісламську тему.

Турецька прокуратура вимагає засудити їх на 7,5 років за буцімто приналежність до ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір". Щоправда, жодне з обвинувачень не є забороненим у переважно мусульманській Туреччині.

Зокрема не є забороненою діяльність організації. Натомість у Росії вона визнана терористичною, що окупаційна влада в Криму використовує для тиску на кримських татар. До слова, Туреччина за це неодноразово засуджувала Росію.

Що відомо про "Хізб ут-Тахрір"?


Це мусульманська політична організація. У Росії і, наприклад, Казахстані її вважають терористичною. Саме приналежність до неї Росія після анексії Криму "шиє" справи неугодним кримчанам.

Водночас в Україні й Туреччині вона не є забороненою. Також вона вільно діє як політична організація в США й країнах Європи.