Затримання Гримчака

Юрія Гримчака затримали у Києві на Подолі біля одного з супермаркетів. Пізніше правоохоронці провели обшуки у його будинку.

Важливо знати: Хто такий Юрій Гримчак: коротка біографія

Його поплічником виявився Ігор Овдієнко, у машині якого і знайшли 480 тисяч доларів. Його затримали на проспекті Перемоги, поблизу метро Нивки.

Згодом з'явилося відео, як правоохоронці конфісковують хабар з машини.

Конфіскація хабара розміром у 480 тисяч доларів: дивіться відео

Затримання проводили слідчі Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Головного управління СБУ в Києві та Київській області спільно із детективами Національного антикорупційного бюро України.


Гроші у машині Овдієнка під час затримання / Фото журналістки 24 каналу

Зауважимо, під час затримання Овдієнку стало погано – йому викликали швидку. Проте, він спочатку просто сидів у своєму авто, а через 2 години сам пішов і ліг у "швидку". За словами медиків, у підозрюваного різко підскочив тиск – до позначки 230/170.


Поплічнику Гримчака Ігорю Овдієнку стало погано / Фото журналістки 24 каналу

У чому підозрюють Гримчака та його "помічника"?

У НАБУ зазначили, що затримали держслужбовців за підозрою у шахрайстві в особливо великих розмірах. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

затримання гримчака овдієнка
Офіційне повідомлення НАБУ про затримання Юрія Гримчака та його "помічника"

сбу гримчак овдієнко помічник хабар
Офіційне повідомлення про затримання від СБУ

Очільник ГПУ Юрій Луценко розповів, що Гримчак та його помічники вимагали кошти за вплив на рішення суддів та чиновників Міністерства культури для прийняття замовлених рішень.

Соромно за нього. Але це наочно показує, що в ГПУ – закон один для всіх,
– сказав Луценко.

гримчак помічник затримання хабар
Затримання "помічника" Гримчака на хабарі у Києві/ Фото: 24 канал

Однак у Міністерстві культури України спростовують цю інформацію. "Будь-які звинувачення або підозри щодо зловживань з питань містобудівних перетворень співробітниками Мінкультури безпідставні, надумані і не базуються на жодній з норм права", – йдеться в офіційному повідомленні відомства.

Важливо! Ми підготували для вас фоторепортаж з місця події – дивіться за посиланням.

Загалом, як стверджує СБУ та НАБУ, працівники міністерства вимагали від підприємця 1,1 мільйона доларів. Правоохоронці затримали держслужбовців саме під час одержання частини коштів.

набу гримчак сбу
Правоохоронці вилучили 480 тисяч доларів/ Фото: НАБУ

помічник гримчака хабар набу сбу затримання
Помічник Юрія Гримчака/ Фото: 24 канал

Юрій Гримчак був на допиті в ГПУ. У міністерстві у його кабінеті знайшли всі докази злочину. Проте чиновник усю інформацію про отримання хабара заперечує.

гримчак сбу набу гпу хабар злочин
Юрій Гримчак на допиті в ГПУ/ Фото: 24 канал

Адвокат Фелікс Кашарський повідомив вранці 15 серпня, що правоохоронці закінчили обшуки у квартирі заступника голови Міністерства з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака.

Цікаво: Затриманий Юрій Гримчак: що відомо про його квартиру, де пройшов обшук

Що кажуть у СБУ?

Як повідомили 24 каналу у СБУ першу частину хабара Гримчаку та Овдієнку передали раніше у розмірі понад 600 тисяч доларів США. Ці гроші вони конвертували у "своїх" валютних обмінниках.

СБУ відстежувала ці операції одразу ж вилучаючи гроші з обмінників, щоб не втратити їх, оскільки вони були прямим речовим доказом. Вся операція трималася у суворій таємниці, і керівництву обмінників "зашивали роти". Так тривало понад місяць.

Що кажуть у МінТОТ?

У Міністерстві з тимчасово окупованих територій переконують, що затримання Гримчака не стосується діяльності міністерства і не пов'язане з виконанням ним посадових обов'язків як заступника міністра. У відомстві також наголосили, що Гримчак немає заступників, адже у штатному розписі міністерства така посада не передбачена.

Колега Гримчака, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука додав, що Овдієнко, якого називають помічником Гримчака і в авто якого знайшли 480 тисяч доларів, не є співробітником МінТОТ.

Юрій Гримчак підозрюється в лобіюванні певних рішень працівниками інших державних установ (суд та МінКульт) і немає ніякого відношення до його службових обов'язків,
– повідомив Тука.

Які деталі розкрило НАБУ?

НАБУ стверджує, що Юрій Гримчак двічі пропонував свої послуги представнику приватного підприємства.

Перша справа стосувалася проблеми щодо компетенції судової гілки. Юрій Гримчак запропонував за 100 тисяч доларів, використовуючи свої зв’язки, аби повпливати на прийняття потрібного рішення. Згодом зменшив ціну до 80 тисяч доларів.

Читайте також: Слідом за Гримчаком суд обрав запобіжний захід його помічнику Овдієнку

Друга справа стосувалася процедури дозвільних документів на здійснення будівельних робіт на земельних ділянках у Києві. Ділянки відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини" належать до пам’яток культурної спадщини. Однак "вирішення" проблем вже коштувало 1 мільйон доларів.

Усі деталі від НАБУ – читайте за посиланням.

Як реагують українці?

Українці бурхливо відреагували на затримання Гримчака. Вони пригадують його близькі взаємини з генпрокурором Луценком, прихильність до п'ятого президента Петра Порошенка, та прогнозують, яке покарання отримає чиновник.

Дружина заступника глави МінТОТ Юлія Гримчак запевняє, що з її чоловіка намагаються зробити злочинця, проте це не вдасться. Жінка ще до появи офіційної інформації від спецслужб та правоохоронців била тривогу: просила допомоги та підтвердила повідомлення про обшук у власному домі.

Згодом вона оприлюднила документи, згідно з якими, правоохоронці обшукували помешкання Гримчаків. Цікаво, що у документі вказано, що провадження, за яким підозрюють працівника міністерства зареєстроване від 2014 року.

Арешт Гримчака і його поплічника

Цікаво: Дружина Гримчака не буде вносити 6 мільйонів застави за чоловіка: причина

Для заступника голови МінТОТ Юрія Гримчака також Деснянський райсуд Чернігова обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом двох місяців з можливістю внесення застави у 6 мільйонів гривень.

Згодом адвокати подали апеляцію через те, що в ухвалі було неправильно вказане по батькові посадовця – Михайлович замість Миколайович. У підсумку суд визнав, що у документах прокуратури була помилка в імені підозрюваного та постановив її виправити.

Своєю чергою, дружина Гримчака, Юлія, заявила, що не вноситиме заставу за чоловіка. Вона пояснила, що цю суму, ймовірно, можна було зібрати за допомогою близьких родини. Але така схема для них неприйнятна.

Згодом запобіжний захід обрали й Ігорю Овдієнку. Він теж перебуватиме під вартою щонайменше 60 днів. Щоправда, може вийти під заставу, розмір якої становить 4 мільйони гривень.

Зверніть увагу! Більше про резонансну спецоперацію та реакцію політиків і звичайних українців на неї – читайте тут.

Хто такий Юрій Гримчак? Юрій Гримчак – народний депутат України 6-го скликання. Від створення Міністерства тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб був радником, а згодом і заступником міністра з тимчасово окупованих територій.