Вже декілька днів поспіль на вулицях еквадорської столиці Кіто неспокійно. Різке – майже удвічі – зростання цін на пальне змусило мешканців вийти на протест. До Кіто з'їхали люди з усіх куточків країни. Житель Еквадору Еміліо Рамос наголосив, що планує виходити на протести, допоки уряд не скасує обмеження.

Читайте також: Чи підтримують українці протести "Ні капітуляції": опитування

Жителі Еквадору майже півстоліття користувались дешевим пальним, яке видобували на їхніх родовищах. Дешевим воно було завдяки субсидіям, але нині влада скасувала дотації.

Це потрібно змінити, бо субсидії на пальне завдають надто великої шкоди країні, вони спотворюють економіку,
– сказав президент Еквадору Ленін Морано.


Протести в Еквадорі

Побоюючись розлючених людей, президент країни разом з урядовцями взагалі покинув столицю Кіто та перебрався у найбільше портове місто Еквадору – Гуаякіль. Перед втечею уряд запровадив у країні надзвичайний стан, який триватиме два місяці. Вулиці контролюють військові, виникають сутички з протестувальниками.


Сутички між військовими й протестувальниками

Унаслідок протестів та сутичок із правоохоронцями щонайменше дві людини загинули, ще приблизно 80 поранено. Силовики заарештували майже 500 людей.

Масові протести на вулицях Еквадору

На посаді глави держави Морено вже 2 роки. Відомий тим, що єдиний з лідерів держав пересувається на інвалідному візку, є автором кількох книг зі сміхотерапії та навіть заснував фонд для підтримки гумору як стилю життя в країні.