Про це повідомляє прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook.

Речниця, зокрема, нагадує, що прокуратура Одеської області розслідує факти службової недбалості співробітників Одеського СІЗО, через що стало можливим скоєння жорстокого вбивства арештантом працівниці установи.

Читайте також: Новий скандал у Одеському СІЗО: прокуратура зробила заяву щодо побиття утримуваних

"У ході подальшого слідства встановлено кричущі факти поводження з арештантами з боку працівників пенітенціарної установи. У зв’язку із цим, прокуратура змінила правову кваліфікацію на катування, за що передбачено 10 років ув’язнення. Встановлено вибіркове ставлення працівників установи до деяких утриманих, надання їм преференцій", – підкреслює вона.

Побиття арештантів у Одеському СІЗО

За словами голови прес-служби Юрія Луценка, після звірячого вбивства співробітниці СІЗО обшуки та "наведення порядків" проводилися не в усіх камерах та навіть не в усіх корпусах, а до деяких місць утримання арештантів взагалі не заходили та не перевіряли дотримання режимних вимог.

"Поряд із цим документація, яку вивчили слідчі прокуратури, говорить про проведення обшуків і необхідних заходів у всіх камерах. У зв’язку із цим розпочато розслідування за фактом службового підроблення. Сьогодні слідчі прокуратури продовжують обшуки у приміщеннях Одеського СІЗО та управлінні пенітенціарної установи", – додає Сарган.

Водночас вона наголошує, що лише за 2017 рік на порушення вимог Закону в Одеському та Ізмаїльському СІЗО прокуратура внесла 30 документів реагування. Крім того, за цей рік прокуратура звернулася з 40 документами реагування на порушення закону у трьох колоніях.

Побиття арештантів у Одеському СІЗО

"До прикладу, лише під час раптової перевірки у січні 2017 року у 51-й колонії виявлено, що засуджені, на яких накладено дисциплінарні стягнення, утримувалися у напівпідвальних приміщеннях без денного освітлення. Більшість приміщень медичної частини є непристосованими для цього". – зазначає прес-секретар генпрокурора.

Відтак, вона акцентує увагу, що пенітенціарна система давно потребує кардинальних змін та перезавантаження у демократичному напрямку.

Читайте також: Що відбувається в Одеському СІЗО після жорстокого вбивства

"Про що взагалі може йти мова, коли на стінах пенітенціарної установи висить такий яскравий приклад тоталітарного режиму, як портрет Фелікса Дзержинського. За виявленим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 436-1 КК України (поширення представником влади комуністичної, нацистської символіки, пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного, тоталітарних режимів)", – резюмує Сарган.

Побиття арештантів у Одеському СІЗО

До слова, речниця Луценка опублікувала відео побиття у Одеському СІЗО.

Нагадаємо, що народний депутат від "Радикальної партії" Ігор Мосійчук заявив про масове побиття та катування заарештованих. За словами політика, після моторошного вбивства співробітниці закладу одним із в’язнів, замість масового звільнення керівництва, розпочалося побиття людей.

Згодом співробітники прокуратури Одещини та представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області виявили факти жорстокого, нелюдського поводження з утриманими.

Окрім цього, у Нацполіції також прокоментували скандальні звинувачення, додавши, що "шмони" – це звичайне явище в СІЗО".