Про це пише Agence France Press.

Гренландія отримала автономію від Данії у 1979 році, а самоуправління – у 2009. Офіційний Копенгаген наразі контролює лише закордонні справи цієї території та забезпечує її захист.

Цей величезний, майже повністю вкритий льодом острів, розташований поміж Північно-Льодовитим та Атлантичним океанами, є домом лишень для 55 тисяч людей. Незважаючи на це, Гренландія отримує від Данії близько 3,6 мільярдів крон субсидій кожного року,
– пишуть у виданні.

До слова, данська конституція визнає право острова на самовизначення. Проте, якщо Гренландія все ж скористається цим вибором, то залишиться без субсидій, які, до речі, складають 60% її щорічного бюджету.

Тому головним питанням для партій, які виступають за незалежність Гренландії і беруть участь у виборах, є питання, коли відокремлюватися та, як зробити це без зубожіння острова. Незалежна Гренландія може стати найбіднішою країною поряд із Сан-Марино.

З семи політичних партій, які беруть участь у виборах, шість виступають за незалежність. Окремі з них хочуть проголосити незалежність до 2021 року, на який припадає 300-та річниця окупації острова Данією.

Нагадаємо, Данія ще не погодилась на будівництво газотранспортної системи "Північний потік-2" у винятковій економічній зоні країни. У Данії вважають, що роль України, як держави-транзитера, має зберегтися. Прем'єр цієї країни наголосив, що Київ і далі має отримувати дохід від прокачування російського газу.