Чому спалахнули протести?

Гаврилов всівся у крісло грузинського спікера, то ще й проводив захід російською мовою. Раніше Гаврилов неодноразово заявляв, що не визнає Абхазію і Південну Осетію частинами Грузії, передає "Грузия Онлайн".

Читайте також: Протестувальники в Грузії увірвались до парламенту: відео

Це викликало протест з боку опозиції.

протести у Грузії Росія
Гаврилов у кріслі голови парламенту Грузії

Після оголошення перерви в асамблеї до трибуни вийшли депутати "Європейської Грузії" і "Національного руху" й опротестували перебування російських депутатів у грузинському парламенті.

Що таке Міжпарламентська асамблея православ’я? Це – міжнародна міжпарламентська організація, створена в 1993 році з ініціативи грецького парламенту. Поряд з Грецією лідируюча роль в Асамблеї належить Росії.

В роботі організації беруть участь парламентські делегації з 25 держав: Албанії, Вірменії, Білорусії, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Греції, Грузії, Йорданії, Казахстану, Кіпру, Латвії, Лівану, Литви, Молдови, Палестини, Польщі, України, Росії, Румунії, Сербії, Сирії, Фінляндії, Хорватії, Чорногорії, Естонії, а також депутатські групи і депутати з Австралії, Аргентини, Єгипту, Канади, Конго, Мозамбіку, Судану, США, Уганди, Чилі та Ефіопії.

Головні її завдання – координація законотворчої діяльності та сприяння прийняттю національними парламентами законів, що відповідають інтересам православ'я в суспільстві, посилення політичних заходів у справі захисту духовних цінностей православ'я.

Засідання проводять один раз на рік, в червні.

Гаврилов
Сергій Гаврилов, покидаючи парламент Грузії, сказав, що почувається комфортно в цій країні

Після цього під стіни парламенту у Тбілісі почали сходитися невдоволені діями росіян люди, громадські активісти. Схожі акції відбувалися по всій Грузії.

Грузія парламент протести
Протест у Грузії/ фото Bison-info

Спочатку протестувальники вимагали, щоб російський депутат вибачився за свою поведінку і негайно покинув Грузію, проте згодом вимоги стали радикальнішими: опозиція дала правлячій партії термін в годину для відставки трьох високопоставлених чиновників – голови парламенту Іраклія Кобахідзе, глави МВС Георгія Гахар і глави Служби безпеки Грузії Вахтанга Гомелаурі.

Наступного дня, 21 червня, голова грузинського парламенту Іраклій Кобахідзе пішов у відставку. Ймовірно, що новим головою парламенту Грузії буде обраний один з лідерів більшості – Арчіл Талаквадзе.

Грузія протетсти парламент
Протетсти під парламентом Грузії

Після закінчення зазначеного терміну учасники акції увірвалися на територію парламенту.

протести Грузія парламент
Протести у Тбілісі під парламентом

Що ж до російської делегації, яка своєю поведінкою фактично зірвала засідання Міжпарламентської православній асамблеї, то в супроводі охорони їх спочатку відправили до готелю. Проте навіть під його стінами почали збиратися люди. Згодом стало відомо, що представники Держдуми поспіхом покинули Грузію.

Цікаво: Антиросійські протести у Грузії: російський депутат Гаврилов розповів свою версію подій

протести Грузія
Антиросійський протест у Грузії

20 червня близько 22:00 протестувальники розпочали штурм парламенту. Поліція, оснащена кийками і щитами, намагалася зупинити їх вторгнення. Загалом на протести вийшли понад п'ять тисяч людей.

Сутички протестувальників та правоохоронців

Зрештою, аби розігнати протестувальників поліція застосувала сльозогінний газ, гумові кулі та водомети. Учасники акції, в свою чергу, закидали поліцейських пляшками і забирали у них щити. У зіткненнях постраждали сотні людей. Станом на 16:00 21 червня вже відомо про 240 поранених осіб.

На площі перед парламентом поліцейські почали відтісняти демонстрантів, які залишилися. Їм вдалося відтіснити протестувальників від парламенту, однак демонстранти залишилися на проспекті Руставелі.


Поліція відісняє протестувальників
Згодом поліція почала затримувати демонстрантів на проспекті Руставелі і прилеглих до нього вулицях. Станом на 21 червня 16:00 відомо про затримання 305 людей. Аби розігнати протестувальників, які залишилися на проспекті поліція знову застосувала сльозогінний газ.

З часом протестувальників на проспекті майже не залишилося, хоча час від часу туди продовжили прибувати нові люди. Постріли поступово затихли. Деякі учасники акції протесту продовжували жбурляти у бік поліції палиці та пляшки відступаючи. Поліція, в свою чергу, затримувала найбільш активних.

Сутички з поліцією під час масових протестів в Грузії

21 червня – відновлення протестів

Під ранок 21 червня до будівлі парламенту у Тбілісі знову почали сходитися мітингувальники. Між ними та правоохоронцями виникли сутички. Крім того, кілька активістів, почали перекидати та трощити машини, а також тутешні кіоски.

На відео видно, як учасники протестної акції накинулися на автівку, розтрощили її та перекинули на дах:

Поліція спершу відступила, під натиском протестувальників, які почали кидати в правоохоронців каміння, палиці та пляшки.

Згодом силовики озброїлися щитами та кийками і почали переслідувати мітингувальників вуличками та затримувати тих, кого вдалося зловити. У п’ятницю ввечері, 21 червня, опозиція обіцяє відновити мітинг біля будівлі парламенту в центрі Тбілісі.

Антиросійські протести у Грузії: дивіться відео

22 червня – люди знову на вулицях

Кілька сотень людей прийшли до будівлі парламенту 22 червня – і іхня кількість зростає. Протестувальники вимагають звільнити усіх затриманих під час минулих демонстрацій. Ще одна незмінна вимога – відставка очільника Міністерства внутрішніх справ Грузії Георгія Гахарі. Окрім того, люди хочуть призначення дострокових парламентських виборів за пропорційною системою.


Протести у Грузії 22 червня/Джерело:
sputnik-georgia.ru

До будівлі парламенту також прибули правоохоронці.

Щодо них, то міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає провести розслідування у зв'язку із застосуванням грузинською поліцією сили проти учасників протестів у Тбілісі. Правозахисники заявили, що поліція "без розбору стріляла по людях гумовими кулями".

Протести у Тбілісі 22 червня:

Реакція Росії – без літаків та подорожей

Володимир Путін, звісно, із реакцією вирішив не затягувати. Очільник кремля заборонив російським авіакомпаніям з 8 липня літати до Грузії і навпаки – грузинським до Росії. Окрім того, російському уряду Путін доручив вжити заходів для повернення росіян з Грузії, а МЗС – забезпечити у координації з владою Грузії безпеку громадян Росії.

Протести у Грузії
Протести у Грузії/ Getty images

Але це ще не все. У Москві подбали і про своїх туроперато
рів – і тепер усі вони нібито підтвердили готовність припинити продаж турів у Грузію. Навіть згодні повністю повернути туристам гроші за вже оплачені тури, якщо ті забажають.

Однак у Грузії не розгубились. Засновник найбільшого банку країни TBC Bank Мамука Хазарадзе пропонує профінансувати 10 чартерів для українців, аби для туристичної індустрії країни не було жодних загроз. До слова, деякі заклади харчування у грузинських містах вирішили, що відтепер туристи з Росії платитимуть більше.

МЗС Грузії заявило про безпеку для туристів

Відомство країни наголосили, що останні події у центрі Тбілісі, де проходять акції протесту, ніякої загрози іноземним туристам, в тому числі російським, не становлять.

Після того, як невідомий напав на російських журналістів телеканалу "Росія 24", МВС країни заявило, що зайнялося розслідуванням цього інциденту.

У МЗС наголосили, що поінформували міжнародну спільноту, включаючи ОБСЄ, про вжиті заходи щодо гарантування безпечного середовища в країні.

Для гостей грузинської столиці, зарубіжних журналістів і туристів, включаючи з Російської Федерації, ніякої загрози немає,
– йдеться у заяві МЗС.