Коли парафіяни вирішили побудувати власну церкву, підпорядковану київському патріархату, він спробував через суд забрати виділене для них приміщення. Та сьогодні суд відхилив вимоги промосковського священика.

Ця невелика церква у селі Хотів під Києвом побудована на гроші селян. Вона мала б допомагати людям духовно. Особливо під час війни. Та її священик отець Олег з московського патріархату замість служити українцям, намагається долучити їх до так званого "русского мира", розповідають місцеві. Він відмовляється правити службу українською, не хоче відспівувати загиблих на Сході бійців. І вимагає їх перехрещувати.

Перехрещуйте! Та прочитай символ віри! Одно хрещення на відпущення гріхів! Ти ж священник! Як ти можеш казать, шо треба перехрещувать цю дитину, бо вона похрещена в Київіському патріархаті. Як таке? Та я стара людина - я і то знаю, шо не можна! Одно хрещення на відпущення гріхів,
— обурюється місцева жителька.

Через незгоду з промосковськими проповідями та агітацією, частина селян разом зі священиком київського патріархату Михайлом вирішили збудувати власний храм. Спочатку українські служби правили просто у приміщенні сільради. Потім парафіянам виділили крихітне приміщення у місцевій пожежній частині. Ремонтували його всі гуртом.

Приклали багато зусиль. Тому, що вона тут була неохайна, тут багато сміття було. Люди приходили, люди здавали кошти на матеріали, люди самі працювали. прибирали, білили, ставили іконостас. Працював кожен,
— розповідає отець Михайло.

Таке прагнення селян до незалежності промосковському священику не сподобалося. Й отець Олег розпочав проти непокірних інформаційну війну.

У листівках людей називали розкольниками та погрожували пеклом. Коли ж психологічна атака результатів не принесла, отець Олег вирішив відібрати у патріотичних вірян приміщення через суд. Мовляв, сільрада незаконно надала його українській церкві. Ми намагалися почути самого отця Олега, та ані в церкві, ані вдома його не застали.

А в Києві сьогодні церковну суперечку розглянув суд. Феміда прагнень промосковських священиків не підтримала і позов відхилила. Тож вже навесні отець Михайло разом із парафіянами планує збудувати в Хотові новий храм.