Міністерство закордонних справ намагається вирішити проблему та обіцяє, що решта українців зможуть повернутися додому у найближчі дні.

Читайте також: Конфлікт між Індією та Пакистаном: у чому суть і які можуть бути наслідки для світу

Зранку з Делі вилетіла частина українців, рейс яких було скасовано. Частина ввечері, інші – завтра рейсом МАУ,
– повідомили в МЗС.

Чому українці застрягли в Індії?

Рейс Делі-Астана, яким мали летіти громадяни України з Індії, скасували через безпекову ситуацію.

Станом на 28 лютого в індійському аеропорту перебували до 20 осіб. Серед них був і український консул, він вирішував питання щодо перебронювання квитків, аби відправити людей додому якомога швидше. На ніч усіх розселили в індійські готелі.

В які регіони Індії та Пакистану не варто їхати українцям?

У Міністерстві закордонних справ України через загострення індійсько-пакистанських відносин рекомендують українцям утриматися від поїздок до індійського штату Джамму і Кашмір, а також до північних і західних районів штатів Панджаб і Хімачал Прадеш.

Громадян просять врахувати той факт, що Індія тимчасово закрила повітряний простір для пасажирських та комерційних перевезень над штатами Джамму і Кашмір, Хімачал Прадеш, Панджаб та Уттаракханд.

Також рекомендації стосуються деяких регіонів Пакистану. Так, громадянам України радять утриматися від відвідування території Азад Кашмір, провінцій Пенджаб та Хайбер-Пахтунхва.

Що сталось між Індією та Пакистаном?26 лютого Індія завдала авіаудару по бойовиках біля пакистанського міста Балакот. Операцію провели за 80 кілометрів від лінії розмежування, яка фактично є кордоном між підконтрольними Індії і Пакистанові частинами регіону Кашмір. Внаслідок авіаудару, за даними індійської влади, було знищено багато бойовиків, включно з їхніми ватажками.

Влада Індії заявила, що удар був попереджувальним після нападу смертника, який стався 14 лютого. Тоді на підконтрольній Індії частині Кашміру смертник на автомобілі в'їхав у військовий конвой, який перевозив солдатів. Внаслідок теракту загинули 44 індійських військових.

У відповідь на дії Індії Пакистан підняв у небо бойові літаки та ліквідував два індійських винищувачі. Наслідком конфлікту стало закриття країнами повітряного простору. Пакистан повністю зупинив внутрішні та міжнародні авіарейси в аеропортах Ісламабаду, Лахора, Мултана, Фейсалабаду, Сиалкота. Індія обмежилась закриттям повітряного простору для транзитних літаків лише над містом Амрітсар.