Про це у прямому ефірі 24 каналу розповіла речниця ДСНС Івано-Франківської області Світлана Бабушкіна.

Читайте також: У Карпатах знайшли зниклу туристку з Дніпра

Вона розповіла, що 22 лютого о 20:30 до пошуково-рятувальної групи на горі Піп Іван-Чорногірський звернулися четверо туристів. Вони повідомили, що їх групі, яка здійснювала сходження на вершину, необхідна термінова допомога.

Група не зареєструвалася в жодному із пошуково-рятувальних відділень та знехтувала застереженнями про ускладнення погодних умов,
– наголосила речниця ДСНС.

За словами Бабушкіної, до групи негайно направили рятувальників Яворницького пошукового відділення. Вони транспортували до рятувального посту трьох туристів зі значними обмороженнями, двоє з них не подавали ознак життя.

Жінка додала, що 23 лютого о 5:30 до підніжжя гори направили рятувальників Івано-Франківського, Косівського та Верховинського рятувальних відділень, які здійснюють підйом, щоб евакуювати туристів.

За попередніми даними ДСНС, потерпілі – мешканці Києва, Львівської та Івано-Франківської областей.

Об 11:00 рятувальники добралися до потерпілих осіб із туристичної групи. Через майже нульову видимість та сильний мороз вони прийняли рішення 23 лютого спустити із гори лише найбільш постраждалих людей.

Дивіться сюжет 24 каналу про пошуки туристів у Карпатах:

"О 13:30 рятувальна група розпочала транспортування на спеціальних ношах з гори Піп Іван двох туристів, які найбільше потребують допомоги. На посту з рештою туристів залишилися троє рятувальників та 1 волонтер", – передають у ДСНС.

У зв'язку зі складними погодними умовами спуск решти туристів планують виконати 24 лютого.

Так, на горі, де трапилась трагедія із туристами, температура повітря сягає -22 градусів, там – сильний вітер, нульова видимість, а снігові перемети подекуди сягають до 1,5 – 2 метрів.

Що робити при обмороженні?Одразу зверніться до лікаря. В жодному разі не розтирайте шкіру снігом, не опускайте уражені кінцівки у гарячу воду та не прикладайте їх до батареї. Якщо ви обморозили ноги або пальці ніг, намагайтесь не наступати на них. Це може призвести до більшого ураження.

Якщо ви чекаєте на допомогу, то можете накласти термоізольовану пов’язку (ватно-марлеву, бавовняну тощо) для зігрівання. Якщо на людині мокрий одяг – зніміть його. Зігрійте людину ковдрою. Дайте теплий напій (не алкогольний!) та за необхідності знеболювальне. Не чіпайте обморожені ділянки тіла, не масажуйте їх.

Детальніше про те, як уникнути переохолодження та обмороження читайте у матеріалі Здоров'я 24