Як повідомила речниця другого українського президента Кучми Дарія Оліфер, такі домовленості досягла Тристороння контактна група, участь у якій також брали представники окупаційних адміністрацій на Донбасі.

До теми: Усе залежить від позиції президента, – Безсмертний про нові переговори у Мінську

Так, перемир’я на Донбасі має розпочатися опівночі 21 липня за київським часом. Водночас, підтверджено розташування 69 громадян, яких Україна прагне звільнити. Натомість в українських виправних закладах перебувають 208 осіб, про яких запитують окупанти на Донбасі.

Домовились в найстисліші терміни провести роботу в двох паралельних напрямках: юридична очистка та підготовка до взаємного звільнення осіб,
– додала речниця Кучми.

Представник України у робочій підгрупі з політичних питань у ТКГ Роман Безсмертний під час брифінгу 18 липня розповів, що на переговорах у Мінську сторони домовилися про обмін полоненими за схемою 208 на 69, тобто Україна віддасть 208 засуджених та отримає 69 громадян, яких незаконно утримують на окупованому Донбасі. Щоправда, це не стосується політв'язнів та військовополонених, яких утримують в Росії та анексованому Криму.

Досягнуто домовленості щодо початку процедури обміну військовополоненими, незаконно утриманими, засудженими особами у співвідношенні 208 на 69. Українська сторона вчора була готовою почати цю процедуру та запропонувала відповідне число. Ми могли б навіть сьогодні провести цей обмін. Але цьому заперечив Кремль, представники Москви. Тому зрештою домовлено проводити процедуру правової чистки,
– підкреслив він.

Безсмертний додав, що до цих 208 і 69 відносяться особи "з різною категорією правової очистки".

"Десь це буде кілька днів, десь кілька місяців, але ця процедура запущена", — підсумував представник України у робочій підгрупі з політичних питань у ТКГ.

Крім того, у Мінську сторони повторно заявили про свою "відданість повному виконанню Мінських домовленостей" і зобов’язалися забезпечити повний та безпечний доступ СММ ОБСЄ по всій території України.

Завершено розведення сил та засобів в районі Станиці Луганської. Домовлено, що найближчим часом відбудеться одночасний, синхронний демонтаж фортифікаційних споруд,
– написала Оліфер.

Так, мовиться про знесення споруди незаконного формування так званої "ЛНР" на мосту, а також група домовилася про те, що окупанти почнуть прибирати власні символи. Українська сторона, своєю чергою, готова якнайшвидше забезпечити ремонт своєї частини мосту.

Актуально: Це питання України, – Зеленський пояснив, чому телефонував Путіну

Що таке Тристороння контактна група? Це уповноважена група представників України, ОБСЄ та Росії, яка шукає способи дипломатичного вирішення війни на сході України.

Результат роботи ТКГ – мінські угоди. Це комплекс заходів, узгоджений лідерами Німеччини, Франції, України та Росії у форматі "нормандської четвірки" і підписаний контактною групою з метою деескалації збройного конфлікту.