Графік обговорювалося, але сторони не дійшли згоди, про це заявив спецпредставник ОБСЄ на переговорах Мартін Сайдік, пише "Інтерфакс-Україна".

Важливо: Україна у Мінську запропонувала нові зони для розведення військ – перелік

Розвести сили у районі Золотого та Петрівського планували ще 7 жовтня. Однак цього не сталося через обстріли з боку бойовиків.

На жаль, сторонам не вдалося виконати розведення сил в Петровському і Золотому, яке ми визначили на минулій зустрічі контактної групи. Однак сторони підтвердили намір розвести сили на пілотних ділянках. Я сподіваюся, що вони зроблять це в майбутньому,
– сказав він.

Сайдік також додав, що "на жаль, не може позитивно оцінити дотримання режиму припинення вогню". Він наголосив, що кількість порушень різко зросла.

Окрім того, сторони не змогли домовитися з питання обміну полоненими, пише "Інтрефакс Україна" із посиланням на своє джерело.

1 жовтня президент Зеленський заявив, що на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони домовились про початок розведення військ у селі Петрівське на Донеччині та місті Золоте на Луганщині.

Розведення військ: головне

  • Заступник голови Офісу Президента Юрій Костюк заявив, що розведення Україна наразі відклала. Причина – порушення з боку бойовиків.
  • Про зрив домовленостей говорив також глава МЗС України Вадим Пристайко. Процес може відновитися, якщо бойовики 7 днів дотримуватимуться режиму припинення вогню.
  • Міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що внаслідок розведення українські військові мали б відійти на відстань, яка дозволила б одразу повернутися назад у разі порушення домовленостей з боку проросійських бойовиків.
  • Спостерігачі переконують, що проросійські бойовики нібито сигналізували про те, що готові до розведення, запускаючи сигнальні ракети.
  • Однак бойовики продовжують обстріли українських позицій, у тому числі – визначених ділянок.

Процес розведення військ мав би відбуватися послідовно у два етапи:

  • відведення особового складу з обох сторін,
  • демонтаж інженерних споруд та подальше розмінування територій.

Розведення сил
Як може виглядати ситуація на Донбасі після розведення / 24 канал