Прессекретарка Леоніда Кучми Дарка Оліфер у фейсбуці написала, що підсумки роботи ТКГ за останній період відкрили шлях до зустрічі у нормандському форматі.

Важливо: Що передбачає розведення військ на Донбасі – карта

Зауважимо, що 29 жовтня у Золотому почалося розведення сил. Воно мало відбутися за умови 7-денного режиму тиші, однак окупанти обстріляли Золоте-4 у межах ділянки розведення три дні тому – 26 жовтня.

Оліфер додала, що у відповідності до Рамкового рішення ТКГ від 2016 року наступним кроком повинно стати розведення сил та засобів на ділянці в районі Петрівського. Статися це має також за умови 7-денного дотримання режиму тиші.

Представник Росії в контактній групі Борис Гризлов заявив, що в Мінську уже погодили дату розведення в Петрівському, але конкретних часових рамок не називав.

Читайте також: Є попередня дата зустрічі у "нормандському форматі", – Пристайко

Про що ще домовилися у Мінську?

Дарка Оліфер написала, що поза межами цих ділянок безпекова ситуація лишається напруженою. Вона додала, що безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї території України вказано у мандаті місії. Українська сторона вимагає забезпечення допуску патрулів СММ до всієї території ОРДЛО.

Ще однією важливою темою під час зустрічі стало стабільне водопостачання всього Донбасу.

З огляду на початок опалювального сезону конструктивне вирішення цієї проблеми є особливо важливим,
– написала прессекретарка.

Українська сторона зазначила, що врегулювання політичного блоку питань можливе лише після повного вирішення безпекового блоку питань Мінських угод, разом з врегулюванням проблеми контролю за українсько-російським кордоном.

Зверніть увагу: Розведення військ і конфлікт із добровольцями: що сталося і як далі діятиме влада

Що відомо про розведення військ у Золотому:

  • розпочалося воно о 12:00 29 жовтня та триватиме 3 доби;
  • розведення відбувається з обох сторін – на один кілометр від позицій;
  • представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ вже підтвердили початок розведення сил і засобів у Золотому-4;
  • на підтвердження старту розведення у Золотому вони запустили сигнальні ракети;
  • ветерани-добровольці, що перебувають у Золотому, заявили, що розведення тут у жодному разі не можна проводити, оскільки обстріли тут не припиняються.

Зауважимо, що 30 червня завершилося розведення сил і засобів на узгодженій ділянці в Станиці Луганській. У результаті відбулися демонтаж передових фортифікаційних споруд і розмінування, також бойовики прибрали кілька бетонних блоків на ділянці розведення.

розведення сил на донбасі
Якою може бути ситуація на Донбасі після розведення сил / Інфографіка 24 каналу