Пасажирський літак вилетів з "Шереметьєво" в Мурманськ ввечері 5 травня. Через деякий час він почав здійснювати аварійну посадку, під час якої загорівся.

Читайте також: Список загиблих в авіакатастрофі у "Шереметьєво": чи є серед них українці

Причини загоряння

Після того, як літак вилетів із московського аеропорту, він зробив декілька кіл над областю і різко пішов на зниження.

Однією із версій трагедії російське слідство виділяє недостатню компетентність пілотів та диспетчерів, які проводили технічний огляд борту. Хоч екіпаж авіасудна і намагався оперативно евакуювати пасажирів із літака, саму пожежу, яка забрала десятки життів, могла спричинити помилка пілота під час жорстокого приземлення.

Саме після того, як авіалайнер декілька разів вдарився об злітно-посадкову смугу, зайнялася його хвостова частина. Вона згодом вигоріла до тла, загинули майже всі люди, місця яких були розміщені далі 10-го ряду.

Читайте також: Авіакатастрофа в "Шереметьєво": що відомо про стан потерпілих

Припускають, що під час екстреної посадки борт розвернуло, через це пошкодилися шасі. Вони пробили паливні баки, і майже миттєво літак загорівся.

Друга версія, про яку обережно і в комплексі з іншими чинниками говорить слідство, – несправність літака.

Про цю версію у Росії говорять обережно та поєднують із іншою – влучанням у літак блискавки. Річ у тім, що Superjet100 виробляють і розробляють у Росії. Літак є одним із найамбітніших в авіапромі Росії. Він мав би відродити авіапромисловість Росії після розпаду СРСР та повернути її на світовий ринок цивільних магістральних літаків. З російського бюджету його фінансували дуже щедро.

Окрім того, члени екіпажу стверджують, що під час короткого польоту літака у нього влучила блискавка, що й спричинило несправність обладнання на борту. Зокрема, на деякий час зник радіозв'язок із диспетчерами. Тому ще однією версією трагедії називають несприятливі метеоумови.

Читайте також: Намагалися врятувати речі: озвучили причину загибелі частини пасажирів літака у "Шереметьєво"

Пролити світло на цю версію допоможуть бортові самописці. В аеропорту Шереметьєво на місці аварійної посадки Sukhoi Superjet 100 виявили дві "чорні скриньки", одна з них досить сильно пошкоджена. Проте їх вже почали розшифровувати, на те, щоб зіставити дані, експертам може знадобитися тиждень.

Шо відомо про пасажирів літака та помилки пілотів: дивіться відео

Жертви

Хвостова частина лайнера внаслідок пожежі була повністю зруйнована. Рятувальники крізь покручений метал намагались дістатися до задніх рядів, проте вогонь поширився із великою швидкістю.

Через деякий час після пожежі у Слідчому комітеті Росії повідомили, що є інформація про одного загиблого і чотирьох поранених внаслідок аварійної посадки і пожежі на борту пасажирського літака Superjet-100 в московському аеропорту "Шереметьєво".

Читайте також: В "Шереметьєво" загинув моряк, який після анексії Криму перейшов на бік окупантів: фото

Згодом російські рятувальники повідомили, що загинули 13 людей, а ще 6 постраждали.

Вже ближче до півночі стала відома точна кількість жертв трагедії. В результаті авіакатастрофи загинула 41 людина, серед них – 2 дітей. За даними відомства, серед 37 осіб, які вижили у катастрофі – 33 пасажири і чотири члени екіпажу.

Похвилинна хронологія подій

В аеропорту "Шереметьєво" через декілька днів після трагедії оприлюднили похвилинну хронологію подій.

18:02 – Рейс SU1492 авіакомпанії "Аерофлот" вилетів за маршрутом Москва – Мурманськ.

18:12 – Командир доповів диспетчеру про повернення в аеропорт вильоту через відмову радіозв'язку.

18:13 – Командир судна повторно доповів диспетчеру про втрату радіозв'язку і додатково про втрату автоматичного управління літаком.

18:14 – Керівник польотів повідомив начальнику аеропорту "Шереметьєво" про повернення з повітря рейсу SU1492. Причина – відмова радіозв'язку і втрата автоматичного управління, захід і посадка літака відбуваються в штатному режимі.

18:30 - Посадка борту. Після посадки сталося загоряння.

18:31 - Керівником польотів оголошена "Тривога".

18:31 - Випущені аварійні трапи, проводиться евакуація пасажирів з літака силами екіпажу.

18:32 - Прибуття першого пожежного розрахунку аварійно-рятувальної команди аеропорту "Шереметьєво", початок гасіння.

18: 32- Прибуття другого пожежного розрахунку аварійно-рятувальної команди, порятунок і евакуація пасажирів і членів екіпажу силами "Шереметьєво".

18.33 – Прибуття додаткових 4-х розрахунків аварійно-рятувальних команд.

18:35 – Рятувальники аеропорту увійшли в палаючий борт.

18:48 – Пожежу повністю ліквідували.

Фото та відео очевидців

У мережі оприлюднили відео жорсткого приземлення пасажирського літака Superjet100 в аеропорту "Шереметьєво".

Читайте також: "Нормально, з вогником сів": навколо цинічного ролика з "Шереметьєво" розгорівся скандал

Приземлення рейсу SU1492 в аеропорту "Шереметьєво": відео

Через деякий час один із врятованих пасажирів авіалайнера оприлюднив у мережі відео перших хвилин після евакуації з палаючого літака.

Перші хвилини після евакуації частини пасажирів: відео

До слова, очевидці повідомляють, що вогонь охопив літак повністю, а люди намагались із нього вибратись на ходу. На опублікованих у соцмережах відео видно, як пасажири біжать по посадковій смузі.

Більше фото та відео з аеропорту "Шереметьєво", де 5 травня спалахнув пасажирський літак


Рятувальники погасили вогонь, хвіст літака повністю зруйнований


пожежа літак
пожежа літак Шереметьєво
Шереметьєво літак пожежа
Шереметьєво літак пожежа
Літак після пожежі

Відео з місця моторошної пожежі. Увага, присутня ненормативна лексика!

Відео зсередини палаючого літака:

Детальніше про авіакатастрофу у Росії дивіться у сюжеті 24 каналу:

За останній рік у Росії виникло щонайменше 8 неприємних ситуацій із Sukhoi Superjet 100:

  • Квітень 2019: виліт рейсу SU тисячі 351 Воронеж – Москва відклали майже на одинадцяту годину через технічний збій.
  • Березень 2019: у "Шереметьєво" Sukhoi Superjet 100 здійснив екстрену посадку, бо тріснуло лобове скло.
  • Лютий 2019: SuperJet 100 здійснював рейс з Тюмені і після приземлення в столичному аеропорту "Домодєдово" зачепив крилом ліхтарний стовп.
  • Жовтень 2018: літак прямував з Москви у Ханти-Мансійськ та повернувся в "Шереметьєво" з технічних причин. За попередніми даними, у літака спрацював датчик невипуску стійки шасі.
  • Жовтень 2018: літак викотився за межі злітно-посадочної смуги в Якутії.
  • Липень 2018: випробувальний літак Sukhoi Superjet 100 приземлився без стійки шасі в підмосковному Раменському.
  • Червень 2018: Superjet 100 прямував з Іркутська в Санкт-Петербург та здійснив аварійну посадку в аеропорту Барнаула. За попередніми даними, можливою причиною інциденту стало помилкове спрацьовування пожежної сигналізації на борту.

Російська влада повинна була заборонити або щонайменше призупини на деякий час їхню експлуатацію. Однак замість цього з бюджету виділяють кошти як для SSJ 100, так і в закупівлі для регіональних перевезень.

В аеропорту "Шереметьєво" спалахнув пасажирський літак, дивіться відео:

Що це за літак?Sukhoi Superjet 100 – регіональний реактивний пасажирський літак у двох версіях: для перевезення 75 або 95 пасажирів. Літає на відстань до 3000 кілометрів. Літак із 2008 року випускає спільне підприємство Superjet International при участі кількох іноземних компаній. До 2014 року більшість головних вузлів літака виробляли не у Росії.

Спільне підприємство Superjet International заснували у вересні 2007 року російська компанією ЗАТ "Цивільні літаки Сухого" (49 % капіталу) та італійський військово-авіаційний концерн Leonardo / Alenia Aermacchi (51 % капіталу).

Російські фахівці називають цей проект одним із найамбітнішим у авіапромі Росії. Він мав би відродити авіапромисловість Росії після розпаду СРСР та повернути її на світовий ринок цивільних магістральних літаків. Його з бюджету фінансували дуже щедро.