Про це на прес-конференції заявив директор відомства Артем Ситник.

Національне антикорупційне бюро порушило кримінальне провадження за низкою статей, у тому числі за фактом незаконно викрадених працівників НАБУ, зловживання владою та службовим становищем працівниками Генеральної прокуратури та низку інших, у тому числі пов'язаних з катуваннями,
– зазначив він.

Крім того пояснив, що в НАБУ розслідується низка кримінальних проваджень, в яких фігурують і співробітники департаменту Генеральної прокуратури України з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки.

Також Артем Ситник Ситник повідомив, що 12 серпня у Києві співробітники департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки, перевищуючи свої службові повноваження, з використанням ресурсу Генпрокуратури та Нацполіціі, утримували працівників НАБУ, які виконували свої службові обов’язки, протягом 11 годин без надання будь-яких процесуальних документів.

Двоє співробітників, які здійснювали негласні слідчі дії та були незаконно затримані та доправлені до департаменту Генпрокуратури, утримувались там. Я, маючи можливість звільнити їх, звернувся до генерального прокурора Юрія Луценка з проханням дати вказівку своїм підлеглим припинити протиправні дії та звільнити незаконно утримуваних співробітників НАБУ. Вдячний за конструктивну позицію генпрокурора, який ухвалив рішення та дав відповідну вказівку,
– підкреслив директор НАБУ.

У той же час, очільник Антикорупційного бюро розповів, що незважаючи на наявність такої вказівки генпрокурора, співробітники департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ незаконно утримували співробітників НАБУ протягом 11 годин.

У працівників НАБУ незаконно вилучили особисті речі, техніку та документи. І є свідчення про застосування незаконних заходів фізичного та психологічного тиску,
– додав головний антикорупціонер.

При цьому директор Бюро висловив переконання, що інцидент став можливим лише тому, що генпрокурор "у цей час не перебував на території України та фактично не знав про те, що вказівку про звільнення, які він дав раніше, не виконали".

Читайте також: Експерт пояснив, що спровокувало гучний конфлікт між ГПУ та НАБУ

Нагадаємо, на початку серпня співробітники ГПУ намагалися здійснити обшук у приміщенні Антикорупційного бюро, через що виник скандал.

Нещодавно з’явилась інформація, що працівники НАБУ та Генпрокуратури побились у Києві.