Потрібно пройти процедуру бронювання потужностей транзиту за європейськими правилами. Про це повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко під час спілкування з пресою у Берліні, передає "Інтерфакс–Україна".

Читайте також: Як можуть зрости ціни на газ, якщо не буде контракту про транзит з Росією

Вітренко наголосив, що це потрібно зробити перед укладанням угоди і на це необхідний час.

Це вже виглядає, як термінова процедура. Тому що за європейськими правилами, для того, аби забронювати довгострокову потужність транзиту, потрібно зробити це завчасно,
– сказав він.

Глава "Нафтогазу" пояснив, що наразі дедлайни для бронювання потужностей постійно переносять, оскільки переговори не дають результату.

"13 грудня – це дедлайн для довгострокового бронювання. Це надає особливого значення для початку реальних переговорів, тому що для переговорів вже нема цілого грудня, а лише 2 тижні", – зазначив Вітренко.

Чергові технічні консультації відбулися 20 листопада, наступні заплановані на 29 листопада.

Переговори про газовий контракт: що треба знати

  • Наразі тристоронні переговори між Україною, Росією та Єврокомісією тривають. Попередній контракт про транзит газу між Росією та Україною завершується 31 грудня.
  • Україна хоче укласти контракт на 10 років, але у Росії пропонують лише на 1 рік. Окрім того, у пропонованому Росією договорі є умова – відмова України та РФ від взаємних претензій в міжнародному арбітражі та припинення всіх судових розглядів.
  • В "Нафтогазі" наголошують – Україна не збирається забути 22 мільярди доларів, які винна Росія.
  • Російський "Газпром" офіційно відмовився постачати газ до України напряму доти, доки Україна не відмовиться від своїх перемог у міжнародних арбітражах.
  • У "Нафтогазі" заявляли, що наразі Україна володіє рекордними запасами газу у власних підземних сховищах – 21,7 мільярда метрів кубічних. Європейські країни-партнери теж накопичили рекордні для себе запаси газу – 100 мільярдів метрів кубічних.