Пожежники переконують, що пожежа може бути потенційно пов’язаною з ремонтом будівлі, передає місцеве видання BMF TV. За їхніми словами, зайнялося горище будівлі. Очевидці переконують, що загорілися дерев'яні частини риштування.

Читайте також: Пожежа у Соборі Паризької Богоматері: причини та факти трагедії Нотр-Даму

Нотр-Дам, Собор Паризької Богоматері, Франція, пожежа
Пожежа у соборі Паризької Богоматері

Нотр-Дам, Собор Паризької Богоматері, Франція, пожежа
За попередніми даними, пожежа спалахнула на горищі, де проводили ремонт

Ресурс пише, що у підсумку туристів з храму було евакуйовано. На місці працюють кілька бригад пожежників. Їхня робота ускладнюється тим, що вогнем охоплено частину Собору, що розташовується на великій висоті. Через це брандспойти не можуть охопити весь осередок пожежі.

Нотр-Дам загорівся у Парижі: дивіться відео

Тим часом, користувачі у соцмережах публікують фото та відео пожежі. Дим видно у різних частинах Парижу.

Згодом унаслідок пожежі обвалилилася частина шпилю собору. За даними Art World, також обвалився дах. Представник Собору Андре Фіно повідомив, що вогонь перекинувся ще і на несучу конструкцію будівлі, відтак більша частина храму є втраченою безповоротно.

"Все – в вогні. Несучої конструкції, одна частина якої датується XIX століттям, а інша – XIII століттям, більше не залишилося", - розповів він у коментарі Le Monde.

Момент, коли обвалюється шпиль собору паризької Богоматері: дивіться відео

Нотр-Дам, Собор Паризької Богоматері, Франція, пожежа
Внаслідок пожежі обвалилася частина шпилю собору, що датується XII століттям

Читайте також: Як виглядає Собор Паризької Богоматері після пожежі: фото

За словами правоохоронців, внаслідок інциденту ніхто не постраждав, вони його кваліфікують як нещасний випадок. Щоправда, поліція частково перекрила доступ на острів Сіте в Парижі, де розташовується Нотр-Дам. Також відбувається евакуація мешканців тутешніх будинків (їх тут налічується близько тисячі) – усіх мають розмістити у готелях.

Пожежа у Соборі Паризької Богоматері

"Пожежу досі не загасили, територію оточено, навколо багато машин швидкої допомоги, життя в місті зупинено. За моїми відчуттями, від собору навряд чи щось залишиться", – заявив один із очевидців у коментарі РБК.

Через пожежу у Нотр-Дамі президент Франції Еммануель Макрон скасував заплановане телезвернення до громадян країни. Він повинен був оголосити про заходи у відповідь на вимоги "жовтих жилетів". Відомо, що політик вирушив на місце події. У Twitter Макрон заявив, що горить частинка кожного з французів.

Слова жалю через інцидент висловила і мер Парижа Анн Ідальго.

Що відомо про Собор Паризької Богоматері? Це одна з найбільш відомих визначних пам'яток Парижа. Його будували майже двісті років – з середини дванадцятого до середини чотирнадцятого століття.

До слова, торік у Франції розпочали масштабну кампанію зі збору коштів задля його збереження, оскільки він серйозно почав руйнуватися. Реставраційні роботи тут розпочали на початку квітня. Їхня вартість оцінюється у 6 мільйонів євро.


Екстер'єр Собору Паризької Богоматері

Це вже не перша резонасна пожежа у Парижі упродовж останнього часу. Зокрема, вранці 12 січня на вулиці Тревіз у центрі французької столиці пролунав сильний вибух у булочній, в результаті чого спалахнув вогонь. У підсумку щонайменше 36 людей постраждали, серед яких був і українець, і три особи загинули: жінка із Іспанії та 2 пожежників.

Пожежа у Соборі Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі): дивіться відео