Про це завив глава МЗС Польщі Яцек Чапутович в інтерв'ю російському виданню "Комерсант".

Читайте також: У Росії панікують через американські війська у Польщі: Кремль зробив різку заяву

Головна проблема – це порушення Росією міжнародного права щодо України. Це стосується анексії Криму, російського втручання на Донбасі. Це накладає відбиток на відносини Росії з НАТО, Євросоюзом і США, і привело до санкцій Заходу щодо Росії, які важливо зберігати до тих пір, поки Росія не змінить свою політику по відношенню до України,
– наголосив Чапутович.

Глава польського відомства зазначив, що російська агресія в Україні відбилася і на роботі Радбезу ООН.

"Ми підтримуємо Україну, тому що вважаємо, що це вона стала предметом нападу, і дебати в ООН показали, що більшість країн дотримуються тієї ж позиції. Але у Росії інша точка зору", – заявив він.

Окрім того, Чапутович додав, що Польща підтримує Україну і її проєвропейські прагнення.

"Це один з наших головних союзників, нас пов'язують міцні й добрі зв'язки, ми беремо участь в навчанні їх держслужбовців і надаємо гуманітарну допомогу. У Польщі перебувають понад мільйон українців, 40 тисяч українських студентів, і ми раді, що вони себе тут добре почувають", – підкреслив глава МЗС.

Також, дипломат розповів, що у Польщі є й інші конфлікті питання з Росією, через яких газопровід "Північний потік-2", який Кремль може використовувати для тиску та шантажу.

Ще однією проблемою у діалозі Польщі та Росії є повернення уламків літака Ту-154М. Міністр також додав, що російська сторона могла закрити розслідування ще сім років тому.

"Ніхто не сумнівається, що біля Смоленська загинув лідер польської держави, парламентарії, військові командувачі, представники еліти народу. 96 наших громадян. І саме ми повинні вирішувати, де мають бути уламки, оскільки уламки державного літака є власністю Польщі", – підкреслив Чапутович.

Нагадаємо, раніше секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що агресивна імперська політика Росії становить головну загрозу для розвитку відносин між Україною та Польщею.